VN-rapport: 'massale marteling' in Syrische gevangenissen

Syrische gevangenen in een gevangenis in Adra in 2005.Beeld anp

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, veroordeelt de 'massale inzet van marteling' in Syrische detentiecentra. Dat schrijft Pillay in een verklaring die vandaag tegelijkertijd met een VN-rapport verscheen. In het rapport komen mensen aan het woord die tijdens de oorlog in Syrië in de gevangenis hebben gezeten.

'Ik werd drie dagen aan een muur gehangen en regelmatig geslagen met een elektriciteitskabel', zei een 26-jarige vrouwelijke ex-gedetineerde in het rapport. 'Ze trokken mijn tanden uit en gooiden water over me heen. Ik viel soms flauw van de pijn.' De vrouw werd ook meerdere malen verkracht.

Een 30-jarige student beschrijft hoe hij werd geslagen, zijn baard in plukken werd uitgetrokken, zijn voeten werden verbrand en zijn nagels werden afgescheurd door de Syrische inlichtingendienst in Hama.

Pillay schrijft dat haar medewerkers een 'breed patroon van foltering en slechte behandeling' hebben geconstateerd, zowel bij regeringsdiensten als bij rebellengroepen. Medewerkers van de detentiecentra gebruikten marteling om bekentenissen af te dwingen of Syriërs te straffen voor lidmaatschap van rivaliserende groepen. Pillay veroordeelt de martelpraktijken door alle partijen in Syrië. Ze spreekt van oorlogsmisdaden. Het VN-rapport is gebaseerd op verklaringen van slachtoffers en getuigen.

'Ondraaglijke stank'
'We zaten met zestig man in een cel gepropt', zei een 22-jarige student uit Damascus. 'Het was onmogelijk om te slapen, de stank was onverdraaglijk en er was maar één toilet voor alle gevangenen.' Een andere man zei met honderdtwintig mensen in een cel van 6 bij 8 meter te zijn vastgehouden.

In Syrische gevangenissen werden onder meer verkrachting, mishandeling en marteling met vuur ingezet, waarbij meerdere personen het leven lieten. De gedetineerden werden buiten het juridische apparaat om vastgehouden, zonder toegang tot de buitenwereld. Mannen, vrouwen en zelfs kinderen worden in Syrië vaak van straat geplukt en verdwijnen zonder dat hun familie met hen in contact kan treden.

Zowel bij regeringsdiensten als bij rebellengroepen is een 'breed patroon van foltering en slechte behandeling' geconstateerd.Beeld ANP Communique
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden