VN ontzeggen Kadafi het luchtruim en beloven de Libiërs bescherming

Het gebouw van de Verenigde Naties in New York. Beeld getty
Het gebouw van de Verenigde Naties in New York.Beeld getty

De VN-Veiligheidsraad heeft een vliegverbod boven Libië ingesteld. Daarmee wordt Kadafi's luchtmacht vleugellam tegen de opstandelingen.

De internationale gemeenschap zal verder alles doen om de burgers van Libië te beschermen, maar zal vooralsnog geen grondtroepen inzetten.

Het voorstel komt van Groot-Brittannië, Frankrijk en Libanon en moest tenminste negen stemmen vóór hebben, en geen veto van een lid van de Veiligheidsraad. Met name Rusland en China hadden twijfels geuit bij militaire maatregelen tegen Kadafi. Ook Duitsland, India, Brazilië en Zuid-Afrika stonden niet te trappelen.

De Verenigde Staten steunden het voorstel aarzelend, maar niet dan nadat president Barack Obama de kwestie van al of niet interveniëren lang in het midden had gelaten. Een vliegverbod betekent dat er in Libië bombardementen moeten worden uitgevoerd om de verkenningsvliegtuigen en piloten te beschermen tegen Libisch luchtafweergeschut, zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton. De VS waken ervoor niet in een nieuwe oorlog te worden meegezogen.

Mustafa Abdel Jalil, de overgelopen oud-minister van justitie die leiding geeft aan de Nationale Libische Raad in de rebellenhoofdstad Benghazi, zei vooraf al dat hij elke VN-resolutie zal verwelkomen die een einde kan maken aan de "genocide" die Kadafi's milities volgens hem aanrichten in het land.

Moammar Kadafi zette donderdag zijn dreigementen aan het adres van de opstandelingen aan. Hij kondigde aan de opstandige stad Benghazi 's nachts aan te vallen en 'huis voor huis, kamer voor kamer' terug te veroveren. Zijn leger staat op zo'n honderd kilometer van de stad en telefoon- en internetverbindingen in Benghazi lijken volledig te zijn afgesneden. Aan de kust ter hoogte van de stad lijkt hard te worden gevochten. In de stad zelf werden donderdagavond laat enkele zware explosies gehoord, mogelijk door luchtaanvallen.

Door de grote aanwezigheid van Amerikaanse, Britse en Franse luchteenheden in de buurt van Libië kan het vliegverbod al binnen enkele uren met militaire operaties worden afgedwongen. Zo kunnen onder meer militaire luchthavens worden gebombardeerd. Binnen enkele dagen kan de controle op het Libische luchtruim totaal zijn.

In een interview met de zender France-2 Television zei de Franse premier François Fillon dat de tijd dringt en dat de bedreiging die van de Libische leider Moammar Gadhafi uitgaat aantoont hoe dringend het is dat de 'internationale gemeenschap zich mobiliseert'.

De door de Veiligheidsraad goedgekeurde resolutie keurt 'alle noodzakelijke maatregelen' goed om Libische burgers te beschermen tegen de troepen van Kadafi.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden