VN: Ontwikkelingshulp snel verdubbelen

AMSTERDAM - De zeven rijkste industrielanden (G7) moeten snel komen tot een verdubbeling van de budgetten voor ontwikkelingshulp. De groep landen die dit weekeinde bijeen komt in Frankrijk moet de armoede in de wereld hoog op de agenda zetten.

Dat zegt topman Mark Malloch Brown van de UNDP, de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking van de Verenigde Naties. Hij riep gisteren in een telefonische persconferentie op om het thema armoedebestrijding op zijn minst net zoveel aandacht te geven als Irak. ,,Het zou van gebrek aan visie getuigen als de vergadering gedomineerd wordt door alleen 'korte-termijnproblemen' als Irak en terrorisme. De wereld is groter'', waarschuwde Malloch Brown de leiders van de VS, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Canada.

De UNDP kwam met het oog op de G7-bijeenkomst met een tussenstand van de 'Millenniumdoelstellingen', de in september 2000 door 147 landen overeengekomen doelstellingen om onder meer armoede en ziekte terug te dringen. Zo zou in 2015 het deel van de wereldbevolking dat leeft van minder dan één dollar per dag moeten zijn gehalveerd.

Malloch Brown is positief over de kansen om de doelen ook daadwerkelijk te halen, vooral dankzij grote vorderingen in Azië, dat het 'wereldgemiddelde' sterk positief beïnvloedt. Dat is vooral te danken aan de twee landen met de grootste bevolkingsgroepen: China en India. Daar zorgt een sterke economische groei voor een relatief snelle verbetering. Alleen al in China zijn in tien jaar 150 miljoen mensen boven de armoedegrens uitgekomen.

In Afrika wordt daarentegen weinig vooruitgang geboekt. Als de huidige trend zich voortzet, zo waarschuwde Malloch Brown de G7-leiders gisteren, zal een halvering van de armoede in Afrika niet worden gehaald.

Naast de verdubbeling van de hulpgelden moet daarom de zogenoemde Doha-handelsronde weer snel ,,terug op de rails worden gebracht''. De overlegronde waar Malloch Brown op doelt is gericht op het liberaliseren van de werldhandel. Momenteel wordt het ontwikkelingslanden onmogelijk gemaakt concurrerend te produceren doordat rijke landen hun eigen producenten subsidiëren. Anderzijds worden prijsverhogende tarieven geheven op producten uit de ontwikkelingslanden. De intentie van de rijke landen is geleidelijk aan die subsidies en tariefmuren af te bouwen. Tot op heden hebben de Doha-gesprekken echter niet veel méér opgeleverd dan onenigheid tussen de grote handelsblokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden