VN onderzoekt mensenrechten in Italië en Oostenrijk

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. Beeld EPA

Een team van de VN bekijkt of Italië en Oostenrijk de mensenrechten van migranten respecteren.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft vandaag woedend gereageerd op de aankondiging van de nieuwe Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten dat zij een onderzoeksteam naar het land stuurt. “Italië laat zich de les niet lezen als het gaat over migranten en zeker niet door de VN”, was de reactie van de vicepremier.

Michelle Bachelet hield maandag haar eerste speech als Hoge Commissaris. Op 1 september nam de voormalige Chileense president het stokje over van de Jordaanse prins Zeid Ra’ad al Hussein. Bachelet is bezorgd over de schending van mensenrechten in conflictlanden als Syrië, Afghanistan en Jemen, zo zei ze in haar toespraak. Maar verder maakt zij zich ongerust over de situatie in Italië en Oostenrijk. Beide landen kunnen dan ook een bezoek van een VN-team verwachten, kondigde Bachelet aan. In Italië zullen de VN’ers onder meer onderzoek doen naar de toename van geweld en racisme tegen migranten, mensen van Afrikaanse afkomst en Roma.

Bachelet hekelde in haar speech ook de weigering van de Italiaanse regering om reddingsschepen van ngo’s toe te laten in haar havens. Deze houding in combinatie met andere recente ontwikkelingen heeft volgens Bachelet “verwoestende gevolgen voor veel mensen die al kwetsbaar zijn”, zei ze.

Hotspots

“Ongepast, ongefundeerd en onjuist”, deed Salvini de kritiek af. “De laatste jaren heeft Italië 700.000 migranten toegelaten en daarbij geen hulp gehad van andere Europese landen”, zei Salvini. En net zoals de minister eerder dreigde de contributie aan de Europese Unie stop te zetten, deed hij nu de suggestie de Italiaanse bijdrage aan het VN-lidmaatschap te verlagen.

Het is niet voor het eerst dat een VN-missie naar Italië wordt gestuurd om te zien of de mensenrechten van vluchtelingen en migranten worden gewaarborgd. In 2016 gebeurde dat ook. Toen concludeerde de VN dat in de zogenoemde hotspots, waar mensen die gered zijn op zee naar toe worden gebracht en geregistreerd, nog veel verbeterd moest worden.

In buurland Oostenrijk werd een stuk rustiger gereageerd op de speech van Bachelet. Een VN-onderzoek geeft ons de mogelijkheid ‘vooroordelen en valse informatie over Oostenrijk recht te zetten’, zei bondskanselier Sebastian Kurz. De VN-onderzoekers die naar Oostenrijk worden gestuurd, zullen vooral bekijken of Wenen zich aan internationale afspraken houdt bij het terugsturen van migranten. Of de regering bijvoorbeeld wel voldoende zekerheid verkrijgt, dat de mensenrechten van de mensen die ze uitzet, worden beschermd na terugkeer.

De Hoge Commissaris gaf geen duidelijkheid over het tijdstip waarop ze de VN-teams naar Oostenrijk en Italië wil sturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden