VN onderzoeken massale diefstal voedselhulp Somalië

Vrouwen in een vluchtelingenkamp bij Mogadishu staan in de rij voor voedsel. Beeld afp
Vrouwen in een vluchtelingenkamp bij Mogadishu staan in de rij voor voedsel.Beeld afp

Duizenden zakken met voedsel bestemd voor de Somalische slachtoffers van de grote hongersnood die het gebied teistert, zijn gestolen en worden doorverkocht in lokale winkels. Dat blijkt uit onderzoek dat persbureau AP ter plaatse deed.

Redactie/ AP

De diefstal is een zoveelste slag in het gezicht van de duizenden wanhopige vluchtelingen die naar Mogadishu zijn getrokken op zoek naar hulp. Een woordvoerder van het World Food Program (WFP) van de Verenigde Naties heeft toegegeven dat de VN al twee maanden bezig zijn met een onderzoek naar de diefstallen. De woordvoerder zei tegen AP dat de 'schaal en intensiteit' van de crisis niet toelaten om de hulp op te schorten om de diefstallen af te straffen. 'Als we dat doen, riskeren we vele onnodige doden'.

Volgens de VN hebben zo'n 3,2 miljoen mensen-ofwel de halve populatie van Somalië- dringend nood aan hulp nadat de regio getroffen werd door een lange periode van droogte. De desastreuze gevolgen van het uitblijven van regen worden nog versterkt door de gevolgen van een oorlog die Somalië al jaren verscheurt.

Meer dan 455.000 Somaliërs leven in gebieden die onder controle staan van aan al-Qaeda gelinkte terroristische militanten. Dat maakt het verstrekken van hulp moeilijk en risicovol. Volgens de VN zijn al zeker 29.000 kinderen onder de vijf jaar gestorven ten gevolge van de hongersnood.

Verkeerde handen

Internationale afgevaardigden vermoedden al langer dat een deel van de hulpgoederen die naar Somalië verscheept worden, in verkeerde handen valt. Maar de omvang van de diefstal doet de vraag rijzen of de VN wel in staat zijn om de slachtoffers van de ramp daadwerkelijk te bereiken. Het zet echter ook vraagtekens bij de bereidheid van lokale hulpprojecten en de Somalische overheid zelf tot het bestrijden van de corruptie. Bovendien twijfelen sommigen aan het feit of de hulp niet bijdraagt aan het in stand houden van de burgeroorlog die Somalië al twintig jaar in zijn greep houdt.

'Wanneer je ondervoede mensen helpt, draag je ook bij aan de bestendiging van de macht van groeperingen die een slaatje slaan uit de ramp', zegt Joakim Gundel, directeur van Katani Consult, een bedrijf in Nairobi dat regelmatig wordt ingeschakeld als consultant voor de internationale voedselhulp aan Somalië. 'Je redt mensen het leven, zodat ze morgen vermoord kunnen worden', aldus Gundel.

Plumpy'nut

Grote stapels zakken met voedsel met stempels van de WFP, de Amerikaanse en Japanse overheid zijn te koop op de markten van Mogadishu. Onder meer zakken graan en mais, en potten Plumpy'nut- een calorierijke pindakaas, speciaal ontworpen voor ondervoede kinderen- zijn gewoon te koop in de winkeltjes van de hoofdstad.

Een medewerker van de VN in Mogadishu zei tegen AP te weten dat voedselpakketten massaal worden gestolen door criminele zakenmannen. Het zou om zeker de helft van de totale hoeveelheid gaan. Het percentage lag ooit lager, maar door de enorme toevloed aan hulppakketten in de afgelopen weken, zonder strenge controle op de verdeling, is een waar paradijs voor criminele handelaars ontstaan.

Het stelen van voedselpakketten is niet nieuw in Somalië. Het was de belangrijkste reden voor Amerika om hun leger naar het land te sturen ten tijde van de hongersnood van 1992. De operatie eindigde vlak na de veldslag bekend als Black Hawk Down.

Er zijn geen aanwijzingen dat het Amerikaanse leger ook dit keer plannen heeft tussen te komen in het geteisterde gebied. Een woordvoerder van het WFP liet in een verklaring weten dat de organisatie de controle en het toezicht op de voedselverdeling heeft opgeschroefd. 'Echter, door het gebrek aan toegang tot vele gebieden ten gevolge van veiligheidsrisico's zullen de humanitaire hulplijnen extreem kwetsbaar blijven voor plunderingen en gewelddadige aanvallen door gewapende groeperingen', aldus de verklaring.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden