VN-onderzoek naar geweld in Irak

De Iraakse minister van mensenrechten Mohammed Sjia al-Soedani tijdens de spoedbijeenkomst van de Verenigde Naties in Genève. Beeld anp
De Iraakse minister van mensenrechten Mohammed Sjia al-Soedani tijdens de spoedbijeenkomst van de Verenigde Naties in Genève.Beeld anp

VN-onderzoekers gaan in Irak op zoek naar feiten en bewijzen voor de wreedheden van terreurgroep IS (voorheen Isis). Dat heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties vandaag besloten tijdens een spoedbijeenkomst. Er zijn sterke aanwijzingen dat de djihadisten van IS op grote schaal hebben gemoord en gemarteld, mensen tot bekering hebben gedwongen en zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik, zegt Flavia Pansieri van de VN.

Volgens de plaatsvervangend Hoge Commissaris voor de Mensenrechten gebeuren de aanvallen op burgers 'systematisch en met opzet'. Maar ook het Iraakse leger heeft zich volgens Pansieri schuldig gemaakt aan het ombrengen van gevangenen en
beschietingen in gebieden waar burgers wonen.

Internationale strafzaak
Een VN-missie van elf onderzoekers moet de komende maanden feiten en bewijzen gaan verzamelen en daar over een half jaar verslag over uitbrengen aan de raad. Als er voldoende bewijs is verzameld kan hun rapport vervolgens gebruikt worden voor een internationale strafzaak tegen de oorlogsmisdaden van IS.

De internationale steun is hard nodig, zegt Mohammed Sjia al-Soedani. Volgens de Iraakse minister voor mensenrechten hebben we te maken met een 'terroristisch monster'. Hij noemde de islamitische terreurgroep eerder al een 'transnationale organisatie die een direct gevaar vormt voor alle landen van de wereld'.

Beschuldigende vinger
Ook internationaal gaan er afkeurende geluiden op tegen het geweld in Irak. De Amerikaanse ambassadeur Keith Harper zei dat de Verenigde Staten gruwen van de wandaden van IS, zoals de executies, het schieten op burgers en de religieuze vervolgingen. Toch wees ook hij met een beschuldigende vinger naar de Iraakse regering, die zich onpartijdig op zou moeten stellen bij de onderzoeken naar schendingen van mensenrechten, ook die door leden van de overheid.

Het geweld in Irak laaide de afgelopen maanden op met het oprukken van de islamitische terreurbeweging IS, die inmiddels grote delen van Irak en Syrië in handen heeft. De VN maakten vandaag bekend dat er zeker 2000 vrouwen en kinderen in Irak zijn ontvoerd door extremisten.

De missie van de VN in het geplaagde land heeft meldingen gekregen van vrouwen wiens kinderen zijn afgenomen door IS en van vrouwen die aan strijders zijn gegeven als slavin. Naast het geweld tegen vrouwen zetten de extremisten kindsoldaten in, die worden gebruikt als menselijk schild of om wapentuig van strijders te dragen. Het geweld in Irak kostte alleen al in de maand augustus aan minstens 1470 mensen het leven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden