VN: Niet de rijke maar arme landen dragen grootste vluchtelingenlast

Een Tibetaans kind in een opvangkamp in India. Beeld ap
Een Tibetaans kind in een opvangkamp in India.Beeld ap

Vier op de vijf van de 15,4 miljoen vluchtelingen in de wereld verblijven in arme landen, waar hun vooruitzichten op staatsburgerschap gering zijn en hun economische mogelijkheden beperkt. Slechts drie landen - Pakistan, Iran en Syrië - huisvesten ruim een kwart van de vluchtelingenpopulatie.

AP

Dat zegt de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

In de cijfers zijn nog niet inbegrepen de mensen die door de onrust in Noord-Afrika ontheemd zijn geraakt, van wie het merendeel in omliggende landen toevlucht heeft gezocht omdat Europese landen de deur dicht houden.

"Angsten voor zogenaamde vloedgolven van vluchtelingen in geïndustrialiseerde landen worden schromelijk overdreven of ten onrechte verward met migratiekwesties", stelt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Antonio Guterres. "Ondertussen zijn het de armere landen die met de last worden opgezadeld."

Het aantal van 15,4 miljoen vluchtelingen is 153 duizend hoger dan in 2009. Daarnaast telde UNHCR vorig jaar 27,5 miljoen mensen die in hun eigen land ontheemd waren en 850 duizend asielzoekers. In totaal waren over de hele wereld 43,7 miljoen gedwongen hun woonplaatsen te verlaten.

Palestijnen vormen ongeveer een derde van de totale vluchtelingenbevolking, met bijna vijf miljoen mensen van wie het merendeel heel hun leven in andere landen heeft gewoond. Afghanen maken een vijfde deel uit, na opeenvolgende oorlogen sinds de sovjet-invasie van 1979; de meesten leven in beroerde omstandigheden in Pakistan of Iran. Andere landen waar veel vluchtelingen vandaan komen zijn Irak (bijna 1,7 miljoen), Somalië (770 duizend) en Congo (477 duizend).

Voor veel vluchtelingen dreigt een uitzichtloos bestaan, tenzij zij in hun land van opvang geïntegreerd worden of elders onderdak aangeboden krijgen. "Dikwijls is het geval dat buurlanden om politieke redenen geen staatsburgerschap willen verlenen", zegt UNHCR-woordvoerder Adrian Edwards. De UNHCR benadrukt niettemin de grootmoedigheid van veel opvanglanden, die vaak zelf de grootste moeite hebben om hun eigen bevolking te verzorgen. Zo biedt Pakistan voor iedere dollar van zijn bruto binnenlands product aan 710 vluchtelingen onderdak, tegen een land als Duitsland, dat wel de grootste vluchtelingenpopulatie van de geïndustrialiseerde landen heeft, maar zeventien.

Rijke landen zijn wel het meest genegen om vluchtelingen uiteindelijk het staatsburgerschap te verlenen. Verreweg het genereust in dit opzicht zijn de Verenigde Staten, wat het relatief geringe aantal van slechts 3025 vluchtelingen verklaart; alleen al vorig jaar namen de VS ruim 71 duizend vluchtelingen van elders op voor hervestiging. Canada en Australië volgden met respectievelijk twaalfduizend en 8500.

Japan werd vorig jaar het eerste land in Azië dat hervestiging aanbood. In september kwamen de eerste van ongeveer negentig etnische Karen uit Myanmar in Tokyo aan. Sommige woonden hun leven lang in een vluchtelingenkamp in Thailand voordat Japan ermee instemde hen op te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden