VN neemt aanvraag lidmaatschap eindelijk in behandeling

NEW YORK (Reuter, AFP) - De Verenigde Naties hebben gisteren na een half jaar vertraging officieel de aanvraag voor het lidmaatschap van de voormalige Joegoslavische republiek Macedonie in behandeling genomen.

Al op 30 juli had de Macedonische president, Kiro Gligorov, een verzoek daartoe ingediend. Maar door de bezwaren van Griekenland, dat eist dat de republiek haar naam wijzigt, omdat deze behoort tot het Griekse erfgoed, was de voordracht opgehouden. Het verzoekschrift dat aan de VNlidstaten is gestuurd, gaat vergezeld van een ongebruikelijke notitie van VN-secretaris-generaal Boetroes Boetroes Ghali. Daarin zegt hij tot verspreiding te zijn overgegaan na informeel overleg met de voorzitter van de Veiligheidsraad over de 'aanvaardbaarheid van de aanvraag'.

Onlangs bracht de Griekse minister van buitenlandse zaken, Michalis Papaconstantinou, nog een bezoek aan de VN in New York om de bezwaren van zijn land tegen de toelating van Macedonie nog eens persoonlijk uit de doeken te doen. Zijn Macedonische ambtgenoot, Denko Maleski, voerde eveneens een felle lobby-campagne om de aanvraag van zijn land te steunen.

De Veiligheidsraad moet nu een commissie aanstellen, die de aanvraag onderzoekt. Vervolgens doet die een aanbeveling aan de Veiligheidsraad, die op zijn beurt weer de Algemene Vergadering adviseert, die de uiteindelijke beslissing moet nemen.

Volgens diplomaten zouden leden van de Veiligheidsraad vorige week zich informeel hebben beraden over een oplossing rond het lidmaatschap. Deze zou erop neerkomen dat de Algemene Vergadering wordt voorgesteld om de republiek te accepteren onder de voorlopige naam 'ex-Joegoslavische republiek

Macedonie'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden