Update

VN moet zich niet bemoeien met morele leerstellingen kerk, vindt Vaticaan

Werkzaamheden op het Sint Pietersplein in Rome daags na de inauguratie van paus Franciscus. Beeld anp
Werkzaamheden op het Sint Pietersplein in Rome daags na de inauguratie van paus Franciscus.Beeld anp

De Commissie voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties heeft vandaag een vernietigend rapport gepresenteerd over de wijze waarop het Vaticaan het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken heeft aangepakt. Het beleid van het Vaticaan maakte het mogelijk dat priesters tienduizenden kinderen konden misbruiken en verkrachten, aldus de commissie. Het Vaticaan heeft gepikeerd gereageerd op het uiterst kritische rapport.

Redactie

De commissie dringt er bij de kerkstaat op aan dossiers van pedofielen en geestelijken die hun misdaden aan het zicht wisten te onttrekken open te stellen. Ook wordt in het ongekend kritische rapport geëist dat alle geestelijken die betrokken zijn geweest bij of verdacht worden van kindermisbruik 'onmiddellijk verwijderd' worden van hun taken en over worden gedragen aan de autoriteiten.

In het rapport staat dat de commissie 'ernstig bezorgd is dat de Heilige Stoel niet de volledige omvang van deze misdaden heeft erkend, niet de nodige maatregelen heeft getroffen om de zaak aan te kaarten en de kinderen te beschermen. Daarnaast zou het Vaticaan regels hebben ingesteld waardoor de voortzetting van kindermisbruik mogelijk was en de daders straffeloos hun gang konden gaan.

Homoseksualiteit
In het rapport werd daarnaast felle kritiek geleverd op de standpunten van de Heilige Stoel over homoseksualiteit, anticonceptie en abortus. Er moeten beleidswijzigingen komen om de rechten van kinderen en hun toegang tot gezondheidszorg te waarborgen, is het advies van de VN-organisatie.

De commissie onderwierp vertegenwoordigers van het Vaticaan vorige maand aan een verhoor over de naleving van de Conventie voor de Rechten van het Kind, het belangrijkste internationale verdrag voor kinderrechten.

Het Vaticaan laat in een reactie weten dat de Rooms-katholieke kerk toegewijd is aan 'het verdedigen en beschermen van de rechten van het kind'. Het Vaticaan gaat 'grondig onderzoek' laten doen naar de beschuldigingen, maar stelde tegelijkertijd dat de VN zich niet moet bemoeien met morele leerstellingen van de kerk, omdat het rapport ook kritiek uit op de standpunten over homoseksualiteit, anticonceptie en abortus.

De aanbevelingen van de commissie zijn niet bindend en zullen niet worden afgedwongen. Desondanks heeft zij het Vaticaan gevraagd in 2017 verslag uit te brengen over de implementatie van de aanbevelingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden