VN minder kritisch over Nederlands drugsbeleid

Nederland produceert in Europa het meeste xtc en amfetamine, maar boekt succes in het ontmantelen van drugslaboratoria. Deze paradoxale mededelingen staan in het gisteren uitgekomen jaarrapport van de VN-organisatie International Narcotics Control Board (INCB).

H. Schaepe, secretaris van de INCB, legt uit hoe Nederland internationaal voorop kan lopen in zowel de bestrijding als de productie en export van synthetische drugs. Een aantal jaar geleden kwam bijna alle xtc hier vandaan. Dat is nu niet langer het geval. Schaepe spreekt van een 'neergaande trend'. ,,De inzet van speciale politie-eenheden heeft ervoor gezorgd dat een aanzienlijke hoeveelheid laboratoria is opgerold.''

De Nederlandse ministeries constateren verheugd dat de Verenigde Naties dit jaar milder oordelen over het nationale drugsbeleid. Een woordvoerder van buitenlandse zaken: ,,Dit rapport is opmerkelijk minder ongenuanceerd en afwijzend dan het vorige.''

Bij het ministerie van volksgezondheid zijn ze ook blij met de positieve klanken in het rapport. Zo looft het drugsbureau de stipte wijze waarop Nederland de VN voorziet van informatie over de export van grondstoffen voor drugsproductie.

De INCB merkt wel op dat het in Europa steeds makkelijker wordt om aan cannabis te komen. Het rapport wijt dit onder meer aan de opmars van de 'binnenwiet', cannabis die binnen wordt gekweekt. Via internet kunnen mensen met groene vingers de cannabiszaden makkelijk bestellen. Op talloze websites, vooral van Engelse en Nederlandse origine, worden zaden en andere handige zaken voor wietkwekers aangeboden. Dat Nederland de huisteelt van nederwiet geheel heeft verboden waardeert de INCB zeer. De VN-organisatie moedigt andere landen aan om de Nederlandse wetgeving hierover te volgen.

De INCB is ook zeer tevreden met het voornemen van de Nederlandse regering om vier hallucinogene planten (bilzekruid, doornappel, aluin en belladonna) te verbieden. Deze planten zouden snelwerkende en giftige stoffen produceren. Het drugsbureau constateert dat het gebruik van paddo's, een ander hallucinaties opwekkend middel, met name in Nederland en Zwitserland is toegenomen.

Helemaal niet te spreken is de INCB over ruimtes waar verslaafden heroïne mogen gebruiken. De VN-organisatie betreurt de komst van wetten in Duitsland en Luxemburg die dergelijke ruimtes toestaan. Ook in Nederland zijn er gedoogplekken waar men rustig een shot kan zetten. Volgens een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid hoeft Nederland zich hierover echter geen zorgen te maken. De kritiek van de VN betreft volgens hem de wetgeving die dergelijke plekken mogelijk maakt. In Nederland bestaan de gedoogplekken zonder wettelijke basis en dan is er geen probleem. De INCB meldt echter in een persbericht dat ook 'stilzwijgende goedkeuring van drugs-injectieruimtes gezien wordt als een stap in de richting van legalisering'. Door deze ruimtes te gedogen zou de Nederlandse regering in strijd handelen met internationale regels. In het verleden werd drugswetgeving volgens de INCB juist in het leven geroepen om een eind te maken aan plekken 'zoals opiumholen waar drugs straffeloos konden worden gebruikt'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden