VN: meer dan 6000 doden in Oost-Oekraïne

Pavel Makeev van vijf wast zijn gezicht in een teiltje in een kelder in Donetsk. De wijk Petrovski in de rebellenhoofdstad wordt regelmatig getroffen door artillerie. De familie Makeev wil niet vluchten en brengt een groot deel van de tijd onder barre omstandigheden in deze schuilkelder door.Beeld Getty Images

Het dodental in Oekraïne als gevolg van de voortdurende burgeroorlog in het land is de 6000 gepasseerd. Dat heeft het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties vandaag bekendgemaakt. De VN zeggen ook 'geloofwaardige verslagen' te hebben van de militaire inmenging van Rusland in Oekraïne.

'In minder dan een jaar tijd zijn meer dan 6000 mensenlevens verloren gegaan', schrijft Zeid Raad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Zijn rapport is vanochtend gepresenteerd tijdens de opening van de voorjaarszitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genéve.

De afgelopen weken vielen er vooral veel slachtoffers bij de strijd om de luchthaven van Donetsk en rond de plaats Debaltseve, die vorige maand werd veroverd door pro-Russische separatisten. Honderden burgers, militairen en separatisten kwamen op deze plekken om het leven. Al-Hussein spreekt van een 'meedogenloze verwoesting van burgerlevens en infrastructuur'.

Miljoen ontheemden
Er zijn een miljoen mensen ontheemd door de oorlog, maar volgens Al-Hussein blijven ook veel burgers zitten in de conflictgebieden omdat ze denken 'hun leven niet zeker te zijn als ze zouden vertrekken'. Vooral vrouwen, kinderen, ouderen en zwakkeren lijden onder de onhoudbare toestanden. Alle schendingen van de mensenrechten moeten worden onderzocht en de daders moeten worden vervolgd, stelde de Hoge Commissaris.

Rusland ontkent dat het de separatisten in Oost-Oekraïne steunt, maar de VN twijfelen aan deze ontkenning, schrijft Al-Hussein in zijn verklaring. De VN hebben 'geloofwaardige verslagen die erop wijzen dat er zware wapens en buitenlandse strijders' uit Rusland naar Oekraïne blijven vloeien, aldus Al-Hussein.

IJzige sfeer
De Russische ontkenning troepen en wapens aan de separatisten te leveren kwam ook aan de orde tijdens een gesprek dat de Amerikaanse minister John Kerry vanochtend in Genève had met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. De sfeer was ijzig. In tegenstelling tot eerdere ontmoetingen kon er bij beiden geen lachje af. Zwijgend en met strak gezicht schudden de mannen elkaar de hand.

Kerry heeft vorige week tegen het Amerikaanse Congres gezegd dat Russische functionarissen persoonlijk tegen hem hebben gelogen over de rol van Moskou in Oekraïne. Dit kwam Kerry op kritiek van het Russische ministerie van buitenlandse zaken te staan. Volgens Amerikaanse bronnen was Kerry's opmerking geen verwijzing naar Lavrov, ofschoon de Russische minister de afgelopen maanden de enige gesprekspartner is geweest van Kerry.

De ministers van buitenlandse zaken Lavrov (li) van Rusland, en Kerry van de Verenigde Staten.Beeld ap

Moord op Nemtsov
Het gesprek duurde zo'n 80 minuten en over de inhoud is niets bekend gemaakt. Naast de crisis in het oosten van Oekraïne zou Kerry ook bij Lavrov hebben aangedrongen op een snel, transparant en geloofwaardig onderzoek naar de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov.

De 55-jarige Nemtsov werd afgelopen vrijdagavond in Moskou op straat doodgeschoten, vlakbij het Kremlin. Poetin noemde de moord 'verachtelijk' en heeft gezegd het onderzoek persoonlijk te zullen leiden.

Nemtsovs aanhangers denken echter dat de opdracht voor de moord afkomstig is uit kringen rond president Poetin. Tienduizenden aanhangers van de vermoorde politicus liepen zondag mee in een mars om Nemtsov te herdenken. Ook in andere steden in Rusland waren marsen.

Tienduizenden Russen herdenken Boris Nemtsov, zondag tijdens een mars in Moskou. De oppositiepoliticus werd vrijdagavond op straat doodgeschoten, twee dagen voor een anti-Poetindemonstratie, die Nemtsov mede had georganiseerd.Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden