Update

VN-medewerker overlijdt aan ebola in Duits ziekenhuis

Verpleegsters oefenen op de procedure die gestart wordt in het geval van een ebola-uitbraak. Beeld anp
Verpleegsters oefenen op de procedure die gestart wordt in het geval van een ebola-uitbraak.Beeld anp

De met ebola besmette VN-medewerker die vorige week in een ziekenhuis in de Duitse stad Leipzig werd opgenomen, is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Dat heeft het ziekenhuis meegedeeld. Vanmiddag maakte de WHO bekend dat het sterftecijfer van ebola is gestegen naar 70 procent.

redactie/ANP

De man die in Leipzig is omgekomen, zou het gevaarlijke virus in het West-Afrikaanse land Liberia hebben opgelopen. Het is de tweede medewerker van de VN-missie in Liberia die aan de ziekte is bezweken. Op 25 september overleed een andere VN'er.

In de Verenigde Staten is gisteren begonnen met het testen van een ebolavaccin op mensen. Het vaccin is ontwikkeld in Canada en als de tests succesvol blijken kan het vaccin binnen enkele maanden worden ingezet in West-Afrika.

Het aantal eboladoden is wereldwijd inmiddels opgelopen tot boven de vierduizend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft inmiddels 4447 sterfgevallen bevestigd waarbij ebola de doodsoorzaak was. Volgens de WHO kunnen er in de komende twee maanden elke week tot 10.000 gevallen van ebola bijkomen. De afgelopen weken kwamen er zo'n 1000 nieuwe gevallen per week bij.

Ineenstorting staten
De WHO waarschuwde gisteren dat ebola een bedreiging vormt voor het voortbestaan van gemeenschappen en kan leiden tot de ineenstorting van complete staten. De uitbraak van de ziekte heeft inmiddels geleid tot een ''crisis voor internationale vrede en veiligheid'', aldus WHO-baas Magaret Chan.

''Ik heb nooit eerder gezien dat een gezondheidskwestie het voortbestaan van gemeenschappen en regeringen in toch al erg arme landen bedreigt. Ik heb een infectieziekte nog nooit zo sterk zien bijdragen aan de potentiële val van hele landen'', citeerde de BBC haar maandag.

De prijs van paniek verspreidt zich sneller dan het virus, wat grote economische gevolgen heeft, waarschuwde ze. Chan baseert zich daarbij op schattingen van de Wereldbank dat 90 procent van de kosten van de uitbraak voort zal komen uit ,,irrationele pogingen van het publiek te voorkomen dat het besmet raakt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden