'VN liegen over oorlog in Darfur'

Een kind buiten de basis van de VN in Labado, zuid Darfur. Beeld reuters
Een kind buiten de basis van de VN in Labado, zuid Darfur.Beeld reuters

De Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie verspreiden leugens over de oorlog in de West-Soedanese regio Darfur. Dat zegt Aicha Elbasri (48), ex-woordvoerder van de vredesmissie Unamid van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie tegen Trouw. Voor het eerst spreekt Elbasri vrijuit, nadat ze ruim een half jaar geleden uit onvrede over de gang van zaken haar functie neerlegde.

Volgens Elbasri is het interne beleid van de vredesmissie om te vertellen dat het steeds béter gaat in Darfur. Daar is sinds 2003 een bloedige strijd gaande tussen rebellengroepen uit gemarginaliseerde Afrikaanse stammen enerzijds, en de overwegend Arabische overheid en Arabische milities anderzijds. "Terwijl", zegt Elbasri, "de oorlog de laatste vier jaar juist vele malen erger is geworden. Arabieren vechten nu ook tegen andere Arabieren, en Afrikanen tegen andere Afrikanen. De Soedanese overheid vecht tegen iedereen. Dagelijks stuurt Unamid rapporten naar New York, maar de VN zwijgen over het geweld."

Trouw mocht bewijs zien dat de VN de waarheid verdraaien, met de belofte niet in detail te treden, omdat anders zowel burgers als VN-personeel in Darfur gevaar kunnen lopen. De ruim twintigduizend man sterke vredesmissie is sinds 2007 in Darfur om daar vooral burgers te beschermen en mag wapens gebruiken.

Volgens Elbasri, nu voor de VN gestationeerd in de Egyptische hoofdstad Cairo, hebben de VN en de AU een geheime overeenkomst gesloten om te zwijgen om belangen te beschermen. Elbasri: "Rusland en China, beide permanente leden in de VN-Veiligheidsraad, hebben belangen bij de oorlog in Darfur. De Soedanese regering gebruikt Russische bommenwerpers in de strijd en er zijn in Darfur wapens van Chinese makelij gevonden." En volgens Elbasri houdt de AU Afrikaanse staatshoofden, onder wie de Soedanese president Al-Bashir, "liever de hand boven het hoofd, dan burgers te beschermen." Tegen Al-Bashir is een arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC).

Elbasri heeft, zo zegt ze, talloze malen geprobeerd verschillende leidinggevenden van Unamid, zowel in Darfur als in New York, te bewegen 'open en transparant' te zijn. "Maar ik kreeg vaak geen antwoord. Of ze vertelden in e-mails en tijdens vergaderingen met het managementteam dat ik een gevaarlijke weg wilde bewandelen. Zij blokkeerden informatie die een negatief beeld geeft van de missie." Nu zegt Elbasri niet langer te kunnen zwijgen. "De verschrikkingen die ik in Darfur zag, de talloze burgerslachtoffers en lijken, kan ik niet langer voor me houden. Ook al betekent dit waarschijnlijk het einde van mijn carrière."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden