Analyse

VN-klimaattop in Lima stevent af op zwakke conclusies

Betogers met maskers van wereldleiders, vrijdag in Lima. Beeld ap

Het lijkt haast onafwendbaar dat de VN-klimaattop in Lima, Peru, eindigt met sterk afgezwakte slotconclusies. Vrijdagavond had de conferentie afgesloten moeten worden. Na lang onderhandelen over de eindtekst bleek dat er zaterdag verder moet worden onderhandeld.

Het is het gebruikelijke beeld bij de klimaattops: op het laatste moment willen landen hun posities veilig stellen. De conferentie in Lima, met 10.000 deelnemers uit 200 landen, moet de opmaat zijn tot een verscherpt klimaatverdrag, dat volgend jaar wordt gesloten in Parijs.

Veel van de grotere discussiepunten in Lima zullen waarschijnlijk pas in Parijs worden beslecht, mogelijk op eerdere, tussentijdse conferenties. Luxemburg, dat volgend jaar het voorzitterschap van de EU bekleedt, heeft al aangekondigd een tussentijdse top te gaan organiseren.

Pijnpunt: verdeling van kosten
De discussies in Lima spitsen zich toe op de verdeling van de kosten voor klimaatmaatregelen tussen rijke en arme landen. De kosten moeten worden gefinancierd uit een klimaatfonds, waarin vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar moet worden gestort. Een groot aantal landen heeft al geld toegezegd. In de pot zou nu tien miljard zitten, maar dat is nog bij lange na niet genoeg. Nederland draagt 100 miljoen euro bij aan het fonds.

Op de voorgestelde eindtekst voor de conferentie werden gisteren per paragraaf honderden alternatieve voorstellen ingediend. Het tekstdocument groeide van 6 naar 56 pagina's. Die tekst moest de afgelopen nacht tot handzame properties worden teruggebracht.

In de tekst is vastgelegd dat de huidige klimaatafspraken onvoldoende zijn om de opwarming van de aarde te temperen tot een maximum van 2 graden. In Parijs moet een nieuwe doelstelling worden afgesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden