VN-Jeugdforum

DEN HAAG - Niemand boven de 25 mag zich mengen in hun discussies als jongeren onder elkaar op de Haagse VN-bevolkingsconferentie. Ozzi Warwick (24) uit Trinidad is de stoorzenders van 'ouderen' die het allemaal zo goed weten, zat: “Wij jongeren barsten van energie en idealisme. Niemand weet beter dan wij wat jongeren bezighoudt.”

Barbara Berger; Nicole Lucas

Kom op met de centen en geef ons invloed. Dat is de boodschap van de 120 jongeren uit alle continenten die deelnemen aan het Haagse VN-Jeugdforum. Zij eisen dat 20 procent van het geld dat wereldwijd wordt besteed aan anticonceptie en seksuele gezondheidszorg, wordt gereserveerd voor jongeren.

Immers, de wereld telt de grootste generatie jongeren ooit: ruim één miljard mensen tussen de 15 en 24 jaar. Ze zijn de kwetsbaarste groep wat betreft ongewenste zwangerschappen, geweld tegen meisjes, mensenhandel en hiv-besmetting. Elk minuut raken vijf jongeren besmet met het aids-virus. En hun ouders, veel conservatieve regeringen en religieuze leiders hebben weinig boodschap aan hun (seksuele) problemen.

Warwick, keurig in pak met een piercing-ring door zijn wenkbrauw, begon enkele jaren geleden met een groep vrienden op zijn eiland jongeren in discotheken en op dorpspleinen voor te lichten over anticonceptiemiddelen én aids. “Veel kinderen bij ons beginnen te vrijen als ze twaalf jaar zijn. Dat vertellen ze ons, maar heus niet aan hun ouders of aan een keurige meneer van de voorlichtingsdienst.”

De jongeren, die dankzij een donatie van de Europese Unie op het allerlaatste moment naar een Haagse jeugdherberg konden komen, mogen deze week aanzitten bij alle belangrijke VN-fora. Alle VN-leiders en ook Hillary Clinton besteedden zeker één alinea van hun speeches aan het belang van de jeugd. Coordinator M. Nizamuddin van het VN-bevolkingsfonds UNFPA riep de jongeren op 'eerlijk, liefst in vijf concrete voorstellen' te zeggen wat zij wilden en wat de UNFPA tot dan toe fout had gedaan.

In de praktijk zijn jeugdforum en VN-vergadering echter strikt gescheiden: wie de jongeren wil vinden in het achterafzaaltje van het Haagse Congresgebouw, moet een labyrint van gangen door.

Opvallend bij de jeugdvergaderingen is de dominantie van mannen. Afgezien van een handvol vrouwen voeren vooral jongens het woord achter de microfoon. Tegenwicht komt alleen van de vertegenwoordigster van de YWCA, Sarah. Zij herinnert er met zachte stem aan dat jongeren niet alleen slachtoffers zijn, maar ook overlevenden én daders. “Vergeet niet dat jongeren ook door andere jongeren worden verkracht. Dat jongeren andere jongeren vervolgen en doden. Dat jongens meisjes misbruiken.”

Ter illustratie vertelde Sarah over een Liberiaanse jonge vrouw die vijf jaar geleden bij de bevolkingsconferentie in Cairo de aanbevelingen van het jeugdforum aan de VN presenteerde. “Zij ging terug naar Sierra Leone als succesvol politiek activiste. Door de burgeroorlog verloren we haar uit het oog. Nu zit ze, met een baby, ergens in een vluchtelingenkamp.”

Het zijn nog steeds vooral jonge mannen die niets willen weten van anticonceptie en veilige seks, stelt de 23-jarige Zainab Bello Garko uit Nigeria. Haar organisatie, werkzaam op het platteland in Noord-Nigeria, schakelt zoveel mogelijk mannen in, bij voorkeur traditionele moslimleiders, om de boodschap van 'respect voor vrouwen en veilige seks' onder jonge mannen te verspreiden.

Jonge vrouwen worden onder het motto van bijscholing op traditionele terreinen als koken of kleren maken bijeen gehaald om over hun werkelijke problemen te kunnen praten: abortus en gedwongen seksualiteit. “Veel ouders brengen hun dochter na het begin van de zwangerschap ver weg. Het is altijd de vraag of ze dan een illegale en gevaarlijke abortus ondergaat of later met het kind terug mag keren. Dat is onze werkelijkheid, ondanks alle afspraken in Cairo.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden