VN: hulp particulieren is nodig bij het klimaatprobleem

Zonnepanelen kunnen substantieel bijdragen aan de reductie van broeikasgassen. Foto ANPBeeld ANP

Nu de overheden het laten liggen, is het voor burgers en bedrijven tijd om in actie te komen, zegt de milieuraad van de VN.

Het doel van Parijs raakt uit zicht. De wereld doet hooguit een derde van wat nodig is om de opwarming van de aarde beperkt te houden, zelfs als alle landen hun beloftes op dit terrein waarmaken. De Milieuraad van de Verenigde Naties roept de lidstaten op tot snelle actie. Maar ook de private sector kan wat doen: bestaande technologieën kunnen het gat ruimschoots en voor een aanvaardbare prijs vullen.

Twee jaar geleden spraken bijna alle landen van de wereld in Parijs af dat de aarde niet meer dan twee graden mocht opwarmen. Liefst bleef dat beperkt tot anderhalve graad. Wereldwijd is de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen ongeveer 50 miljard ton. Die stijgt bij ongewijzigd ­beleid naar 60 miljard in 2030, maar zou voor dat doel van twee graden moeten zijn teruggebracht tot 42 miljard ton.

Momentum

Ieder land heeft zijn plannen ingediend en als ze die ook uitvoeren, staat de wijzer in 2030 op 55 miljard ton. Met dat scenario stijgt de wereldtemperatuur zeker drie graden. Die boodschap verkondigde de VN twee jaar geleden ook al, maar de tijd begint te dringen. “Het akkoord van Parijs gaf de klimaatacties een oppepper”, zei de president van de VN-milieuraad vandaag. “Maar we verliezen het momentum.”

Het is niet onmogelijk, voegde hij eraan toe. Op tal van terreinen is nog een wereld te winnen: de landbouw, bebouwing, industrie, transport of elektriciteit. Niet alleen door overheidsmaatregelen, ook de private sector kan bijdragen. Bedrijven, steden of particulieren. Zelfs als ze zich beperken tot maatregelen die financieel rendabel zijn – zonnepanelen, energiebesparing, elektrische auto’s – ligt er een potentieel van 22 miljard ton reductie in 2030. Ruim voldoende. Zelfs een doel van anderhalve graad is dan niet onmogelijk.

Volgens de VN is het ook hoog tijd om kolencentrales te sluiten. Er zijn er nu zo’n 6700 in bedrijf. Als die allemaal hun tijd uitzitten, zijn ze goed voor 190 miljard ton kooldioxide. De geplande of in aanbouw zijnde kolencentrales zouden daar nog een 150 miljard ton aan toevoegen.

2030 is overigens maar een ijkpunt. Uiteindelijk moet de uitstoot in 2050 onder de 25 miljard ton zijn gezakt – en voor het doel van anderhalve graad tot 5 miljard. En aan het eind van de eeuw zelfs naar nul.

Nederland slechter dan EU-gemiddelde

Nederland blijft internationaal achter, meldde accountantsbureau PwC vandaag. We ­slagen er niet goed in de ­uitstoot van het broeikasgas CO2 los te koppelen van de economische groei. PwC ­berekende dat wereldwijd 281 ton CO2 wordt geproduceerd per miljoen verdiende dollars.

Die hoeveelheid daalde deze eeuw jaarlijks met 1,4 procent. Sommige landen doen het goed – in Groot-Brittannië was de daling 3,7 procent – in de EU was het -2,3 procent, maar Nederland bleef steken op -1,5 procent. Vorig jaar kwam er zelfs 0,1 procent bij.

De zogeheten koolstofintensiteit is in Nederland vanwege de vele zware chemie en het transport 251 ton per miljoen dollar, terwijl het EU-­gemiddelde 170 ton is.

Om in 2030 een reductie van 49 procent in vergelijking met 1990 te verwezenlijken (de doelstelling uit het regeerakkoord), moet de koolstofintensiteit jaarlijks 3,9 procent dalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden