VN hopen op een driedaags bestand in Syrië

Assad zou vandaag staakt-het-vuren aankondigen vanwege offerfeest

Er gloort hoop op een tijdelijk bestand in Syrië. De bemiddelaar van de Verenigde Naties Brahimi zei gisteren dat het regeringsleger en de opstandelingen vanaf morgen de wapens neerleggen. Morgen begint het offerfeest.

"Na mijn bezoek aan Damascus is de Syrische regering het eens geworden over een staakt-het-vuren tijdens de Eid", zei Brahimi. Het staakt-het-vuren moet morgen ingaan en drie dagen duren ter ere van Eid al-Adha.

Hij probeert zo ruimte te creëren voor humanitaire hulp aan de bevolking vooral in de zwaar getroffen steden Aleppo, Homs en Idlib. Maar hij hoopt ook dat de wapenstilstand een politieke overgang in Syrië kan inluiden. De gezant verwacht dat het regime van de Syrische president Assad vandaag het staakt-het-vuren zal aankondigen.

Maar er was gisteren ook nog twijfel en verwarring over dit korte staakt-het-vuren, ondanks de kennelijke toezegging van president Assad dat zijn leger de wapens zal laten rusten. Het Syrische ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren nog te studeren op het verzoek tot wapenstilstand.

Het Vrije Syrische Leger, de grootste groep rebellen, zei alleen mee te doen aan een bestand als de regeringstroepen zich eraan houden. De moslimorganisatie al-Nusra Front liet weten het staakt-het-vuren af te wijzen en gewoon door te blijven vechten.

"Er is geen bestand tussen ons en dit misdadige regime dat het bloed vergiet van moslims", aldus de verklaring van al-Nusra. Volgens de beweging is het een 'smerig spelletje' en is het regime van president Basjar Assad helemaal niet van plan het geweld te staken.

Bemiddelaar Brahimi bleek in een videogesprek met de VN-Veiligheidsraad ook onzeker of het bestand lang stand zal houden - dat laatste is zijn uiteindelijke doel.

De VN-gezant vroeg om unanieme steun van de Veiligheidsraad, die verdeeld is over ingrijpen in Syrië, en noemde het bestand slechts 'een kleine stap' in de richting van een regeling voor het land. De raad riep daarna de partijen op tot een staakt-het-vuren.

Deel oppositie zegt door te vechten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden