VN-gezant valt regering Sri Lanka aan na 'leugens'

'Ministers brachten Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in diskrediet'

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, heeft verrassend fel uitgehaald naar de Sri Lankaanse regering. Zij deed dit aan de vooravond van de provinciale verkiezingen in het meest door Tamils bewoonde noorden.

Pillay beschuldigde gisteren leden van de regering van het verspreiden van leugens over haar en haar werk, na haar recente bezoek aan Sri Lanka. Volgens haar woordvoerder hebben drie ministers valse informatie verspreid "in een poging de Hoge Commissaris in diskrediet te brengen of de aandacht af te leiden van haar boodschap".

De VN-mensenrechtenchef ligt al langer overhoop met de Sri Lankaanse regering over de mensenrechtensituatie, na de overwinning van het regeringsleger op de Tamiltijgers in 2009. Volgens een VN-rapport heeft het leger in de laatste maanden van die oorlog mogelijk 40.000 Tamilburgers gedood. De regering weigert echter een onafhankelijk onderzoek toe te staan naar oorlogsmisdaden door zowel leger als Tamiltijgers.

In maart heeft de Mensenrechtenraad van de VN de Sri Lankaanse regering nogmaals opgeroepen tot zo'n onderzoek. Naar aanleiding daarvan besloot Pillay in augustus het eiland te bezoeken. Zij sprak toen met president Mahinda Rajapaksa, mensenrechtenactivisten en slachtoffers van de oorlog. Later bleek dat de politie een aantal van de mensen die met Pillay spraken ondervroeg en intimideerde.

Aan het eind van haar bezoek uitte Pillay ook al felle kritiek op de regering. Zij stelde dat Sri Lanka steeds verder opschuift richting autoritaire staat. "De oorlog mag voorbij zijn, maar daarna is de democratie ondermijnd en de rechtstaat uitgehold", aldus Pillay toen. De regering van Rajapaksa sloeg terug en stelde dat de VN-mensenrechtenchef met haar kritiek buiten haar mandaat was gegaan.

De huidige ruzie gaat onder meer over een uitspraak van minister van defensie Gotabhaya Rajapaksa, de broer van de president. Hij heeft gezegd dat zij er tijdens het gesprek met de president op heeft aangedrongen een standbeeld van de eerste premier van Sri Lanka, D.S. Senanayake, weg te halen van een plein in de hoofdstad Colombo.

Pertinent onwaar, aldus woordvoerder Colville. Pillay heeft er "met geen enkel woord over gerept, laat staan dat ze de president heeft gevraagd het weg te halen".

Pillay's beschuldigingen komen aan de vooravond van verkiezingen voor een provinciale raad in het noorden van Sri Lanka. In de Noordelijke Provincie zijn de Tamils in de meerderheid, en de verwachting is dat hun partij, de Tamil National Alliance, de verkiezingen wint.

De nieuwe raad van 36 leden in de hoofdstad Jaffna heeft beperkte macht, want de door de Singalese meerderheid gedomineerde centrale regering in Colombo benoemt de gouverneur van de provincie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden