Update

VN: gevaarlijke escalatie gaande in Oekraïne

Een Oekraïense tankcolonne maakt zich op om naar de zuidoostelijke Oekraïense plaats Marioepol te trekken voor de verdediging van de havenstad. Beeld AP
Een Oekraïense tankcolonne maakt zich op om naar de zuidoostelijke Oekraïense plaats Marioepol te trekken voor de verdediging van de havenstad.Beeld AP

"Een gevaarlijke escalatie." Zo noemde de VN-Veiligheidsraad het conflict tussen Rusland en Oekraïne die vandaag weer een nieuwe dimensie kreeg. De raad is vanavond in een spoedoverleg bijeen om de crisis in Oekraïne te bespreken.

redactie internet

Volgens de Amerikaanse ambassadeur Samantha Power maakt Rusland zich schuldig aan verduistering. Het land zou Oekraïne manipuleren en ronduit liegen tegen de rest van de wereld die zich bekommert om het lot van de Oekraïeners.

De Russische ambassadeur Vitali Shurkin verdedigde zich met de uitspraak dat 'Kiev een oorlog is gestart tegen zijn eigen volk'. "Iedereen weet allang dat er Russische vrijwilligers actief zijn in het oosten van Oekraïne", lichtte Shurkin verder toe. Ook had hij een boodschap aan Washington die neerkwam op: bemoei je met je eigen zaken.

Doel van het spoedoverleg dat om half zes Nederlandse tijd begon, is dat de raad er binnen 24 uur in slaagt 'de Russische agressiviteit jegens Oekraïne te beteugelen'. Of dat zal lukken, is de vraag. Vooral Power lijkt te vrezen voor de koppige Russen. "Iedereen heeft Rusland de afgelopen tijd één ding duidelijk gemaakt: beëindig dit conflict. Maar de Russen luisteren niet."

Het VN-spoedoverleg komt een paar uur nadat de Oekraïense veiligheids- en defensieraad eerder vandaag in spoedzitting bijeen kwam. De raad besprak de situatie rond het derde front dat pro-Russische rebellen hebben geopend in het zuidoosten van het land. President Porosjenko stelde er vandaag een bezoek aan Turkije voor uit. Volgens een militaire officier van de Navo opereren er rond de 1000 Russische militairen in Oekraïne.

Leger teruggetrokken
De Oekraïense veiligheidsraad heeft het leger teruggetrokken uit de stad Novoazovsk, om de levens van de militairen daar te sparen. Novoazovsk is een Oekraïens plaatsje op iets meer dan tien kilometer van de grens met Rusland, aan de Zee van Azov.

Vanaf dinsdag is het plaatsje al bestookt met artillerie, en vandaag werd gemeld dat pro-Russische rebellen het in handen hebben. Volgens Oekraïne zijn zij daarbij gesteund door Russische troepen.

De teruggetrokken Oekraïense militairen worden nu ingezet bij de verdediging van de naburige Marioepol, een strategisch gelegen havenstad die al eerder in handen dreigde te vallen van de opstandelingen. De separatisten zouden naar deze stad oprukken.

Mogelijk proberen zij over land een doorgang te forceren naar het Oekraïense schiereiland de Krim, dat afgelopen maart al werd geannexeerd door Rusland. Dat is nu vanuit Rusland alleen via de zeestraat van Kertsj bereikbaar.

Een anonieme Navo-officier zei vanochtend tegen journalisten dat er vermoedelijk zo'n 1000 Russische militairen actief zijn in Oekraïne. Volgens het Navo-staflid steunen en strijden de Russen aan de kant van de separatisten. De Navo zei al eerder dat Rusland zo'n 20.000 militairen heeft samengetrokken in de Russisch-Oekraïense grensstreek.

De ontkenningen van Moskou ten spijt, stapelen de bewijzen voor een rechtstreekse Russische interventie in Oekraïne zich de laatste tijd op. Verslaggevers van AP zagen aan de Oekraïense kant van de grens vorige week meermalen een konvooi van Russische legervoertuigen door de plaats Krasnodon trekken.

Enkele dagen geleden arresteerde het Oekraïense leger tien Russische militairen van een parachutisteneenheid op Oekraïens grondgebied. Rusland zei dat ze daar 'per ongeluk' waren terechtgekomen, maar volgens Kiev waren ze bezig met een speciale operatie.

Bekenning
De pro-Russische separatisten geven ook zelf toe dat er Russen meevechten aan hun kant. De 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Zachartsjenko, zei vanochtend dat er duizenden Russische soldaten met hen meevechten. Sommigen hebben zelfs verlof genomen bij het Russische leger om te kunnen vechten in Oekraïne.

"Ze brengen hun vakantie liever door met ons, broeders die vechten voor hun vrijheid, dan op het strand", zei Zachartsjenko in een interview met een Russische staatstelevisiezender. Volgens hem gaat het om 3000 tot 4000 Russische militairen.

Zachartsjenko zei deze maand in een andere video op internet al dat de separatisten door Rusland worden gesteund met materieel en zo'n 1200 strijders. Volgens het Kremlin zijn dat hooguit vrijwilligers die op eigen initiatief naar Oekraïne trekken.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek riep vandaag de VS, de EU en de landen van de G7 op om Russische tegoeden te bevriezen. De maatregel zou moeten gelden totdat Rusland zijn veiligheidstroepen en militair materieel terugtrekt van Oekraïens grondgebied.

Aleksandr Zachartsjenko, zelfbenoemd premier van de 'Volksrepubliek Donetsk'. Beeld epa
Aleksandr Zachartsjenko, zelfbenoemd premier van de 'Volksrepubliek Donetsk'.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden