VN geeft Nederland een onvoldoende

PvdA-Kamerlid Sander Terphuis (links) zit op de publieke tribune tijdens het debat over de strafbaarstelling van illegaliteit en het versoepelen van het vreemdelingenbeleid. Bij minderjarige buitenlanders blijkt de onzekerheid over het krijgen van een verblijfsvergunning de zorg en hulpverlening te overschaduwen. Beeld anp
PvdA-Kamerlid Sander Terphuis (links) zit op de publieke tribune tijdens het debat over de strafbaarstelling van illegaliteit en het versoepelen van het vreemdelingenbeleid. Bij minderjarige buitenlanders blijkt de onzekerheid over het krijgen van een verblijfsvergunning de zorg en hulpverlening te overschaduwen.Beeld anp

Nederland biedt te weinig bescherming aan minderjarige slachtoffers van mensenhandel. Er zijn onvoldoende opvangplekken, de registratie is onvolledig en bij hulpverleners en opsporingsdiensten bestaat te weinig kennis over de speciale benadering die de - vaak getraumatiseerde - minderjarigen nodig hebben. Bij buitenlandse slachtoffers onder de 18 ligt de nadruk bovendien te veel op de asielprocedure en te weinig op hulpverlening en psychologische begeleiding.

Dat concluderen de VN-kinderorganisatie Unicef, Defence for Children en Ecpat in het rapport 'Kinderhandel in Nederland' dat ze vandaag aanbieden aan minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie. Ze wijzen erop dat het aantal gemelde minderjarigen in de mensenhandelstatistieken de laatste jaren weer sterk toeneemt - van 118 in 2009 naar 223 in 2012 (16 procent van het totaal aantal mogelijke slachtoffers van mensenhandel). Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger, doordat zorginstellingen niet verplicht zijn jongeren die mogelijk zijn uitgebuit centraal aan te melden.

Cijfers van het Openbaar Ministerie laten eveneens zien hoe groot het probleem is: in bijna een kwart van de mensenhandelzaken die het OM in behandeling neemt, is minstens een minderjarig slachtoffer betrokken. Het rapport stelt verder vast dat veel van de minderjarigen buitenlands zijn en dat een groot deel heeft gewerkt of op het punt stond te gaan werken in de prostitutie.

Zorg blijft uit
Op alle terreinen schiet het Nederlandse beleid volgens de organisaties tekort. Zo is er geen landelijk beleid voor het tegengaan van kinderhandel, zijn er grote verschillen in aanpak tussen gemeenten, en zijn hulpverleners onvoldoende geschoold in het herkennen van signalen van mensenhandel.

Bij minderjarige buitenlanders blijkt de onzekerheid over het krijgen van een verblijfsvergunning de zorg en hulpverlening te overschaduwen. Ook krijgen ze soms maandenlang geen specialistische hulp zoals traumaverwerking. Volgens Majorie Kaandorp, een van de opstellers van het rapport, vergroot het uitblijven van goede zorg de kans op nieuwe uitbuiting als de minderjarigen uit de opvang komen.

Mensenhandel
Opvallend is de recente sterke toename van het aantal minderjarige buitenlanders dat met onbekende bestemming verdwijnt. In de periode 2010-2012 is dat aantal met een derde toegenomen tot 160. In 2006 was het plotselinge vertrek van talloze Nigeriaanse meisjes uit opvangcentra aanleiding voor een groot onderzoek. Daaruit bleek dat Nigeriaanse netwerken de Nederlandse asielprocedure misbruikten om meisjes naar Europa te halen voor sekswerk.

Inmiddels loopt nu een onderzoek naar een plotselinge toestroom van Afghaanse jongens. Ze zeiden op doorreis te zijn naar Scandinavië om daar te worden herenigd met hun familie, maar onduidelijk is of dat verhaal klopt en of ze daar daadwerkelijk zijn aangekomen. De politie bekijkt of er sprake is van mensenhandel of van betrokkenheid van de georganiseerde misdaad.

Pikant detail is overigens dat Nederland niet expliciet de verkoop van kinderen strafbaar heeft gesteld. Volgens internationale verdragen zou dat wel moeten, zeggen de opstellers. In Nederland zelf zijn geen gevallen bekend waarbij kinderen daadwerkelijk voor geld aan derden zijn overgedragen en sommige varianten, zoals illegale adoptie, zijn al wel bij wet verboden. Toch moet Nederland volgens de drie organisaties alleen al om principiële redenen de wet op dit punt aanpassen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden