VN en EU overleggen over geweld in Syrië

Een beeld uit een nieuwsuitzending van Al Arabiya: een Syrische tank rijdt door de straten van de stad Deraa. Beeld epa
Een beeld uit een nieuwsuitzending van Al Arabiya: een Syrische tank rijdt door de straten van de stad Deraa.Beeld epa

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag geen gezamenlijk standpunt over de toestand in Syrië kunnen bereiken. De vijftien leden van de VN-raad waren bijeengekomen naar aanleiding van het harde optreden van het Syrische leger tegen demonstranten, onder meer in de stad Deraa.

Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Portugal hadden een ontwerpverklaring opgesteld, waarin het geweld van het Syrische regime werd veroordeeld. Ook riep de tekst op tot een onafhankelijk onderzoek. De verklaring zou echter zijn geblokkeerd door Rusland en China.

Verklaring
Een ander orgaan van de VN, de Mensenrechtenraad, komt vrijdag bijeen. ,,We verwachten dat de raad de Syrische regering zal oproepen om haar verplichting de burgers te beschermen na te komen en deze aanvallen te stoppen'', zei de Amerikaanse gezant Eileen Donahoe.

De afgelopen dagen vielen in de zuidelijke stad Deraa minstens dertig doden, stellen activisten. In heel Syrië zijn volgens hen minstens 450 betogers omgekomen.

Het verzoek voor de VN-zitting is ingediend door de Verenigde Staten, gesteund door andere landen. Dinsdag circuleerde een ontwerpverklaring voor de Veiligheidsraad, maar daarin werd nog niet met sancties gedreigd. De VS en Groot-Brittannië overwegen wel sancties tegen Syrië.

EU
De Europese Unie buigt zich vrijdag over eventuele strafmaatregelen tegen Syrië. Ambtenaren van de 27 lidstaten vergaderen dan in Brussel over een Europese reactie op de politieke ontwikkelingen in het Arabische land.

Een aantal Europese landen heeft woensdag de Syrische ambassadeurs op het matje geroepen. Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Spanje hebben ten overstaan van de ambassadeurs het geweld tegen de bevolking in Syrië scherp veroordeeld.

De Franse stafchef Hervé Ladsous riep de Syrische ambassadeur Lamia Chakkour bij zich 'om de scherpe veroordeling van de escalatie van de onderdrukking door de Syrische autoriteiten' kenbaar te maken. Frankrijk heeft Syrië opgeroepen de internationale mensenrechten te respecteren.

Assad heeft te weinig invloed
De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague zei dat het voor Assad nog niet te laat is om democratische hervormingen door te voeren, ondanks de gewelddadige onderdrukking van de protesten. Het is echter mogelijk dat Assad te weinig invloed heeft om andere leden van zijn regime te doordringen van de noodzaak tot veranderingen, liet hij tegenover de BBC weten.

De veroordeling van zijn regime door Europese landen is een gevoelige klap voor Assad, die in Groot-Brittannië werd opgeleid. Hij heeft zichzelf benoemd tot hervormer en zich ten doel gesteld van Syrië weer een speler op het wereldtoneel te maken. Als onderdeel daarvan bracht een reeks Europese diplomaten een bezoek aan het land. Het is niet duidelijk of de Europese kritiek op Assad voldoende impact heeft om de manier waarop de regering demonstranten tegemoet treedt te veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden