VN-commissie: Falklandeilanden liggen in Argentijnse wateren

De weg naar Port Stanley op de Falklandeilanden. Beeld Getty Images

De Falklandeilanden liggen binnen de territoriale wateren van Argentinië, volgens een besluit van de VN-commissie die bepaalt waar de continentale grenzen liggen. De bepaling is controversieel omdat Groot-Brittannië de eilandengroep als onderdeel van het koninkrijk beschouwt.

Volgens de VN-commissie mag Argentinië zijn territoriale wateren met 35 procent uitbreiden, effectief 1,7 miljoen vierkante kilometer. Daarmee komen de Malvinas, zoals het Zuid-Amerikaanse land de eilandengroep noemt, binnen de Argentijnse grens te liggen.

Al jaren maken Groot-Brittannië en Argentinië ruzie over de Falklandeilanden, met als hoogtepunt de Falklandoorlog in 1982. De bewoners van het eiland beschouwen zichzelf als Brits. Bij een referendum in 2013 sprak 99,8 procent van de bevolking zich uit voor het Britse bestuur. De eilanden zijn grotendeels autonoom, maar Defensie en Buitenlandse Zaken vallen onder Groot-Brittanië.

Natuurlijke rijkdommen
Argentinië aast op de eilanden omdat ze rijk zijn aan olie en gas. Op 2 april 1982 viel het de eilandengroep binnen, waarop de regering Thatcher antwoordde met groot militair vertoon. De Falkland-oorlog duurde 74 dagen en kostte zeker negenhonderd mensen het leven. Sindsdien leven de landen op gespannen voet met elkaar. In 2012 stuurde Engeland opnieuw een oorlogsfregat naar de eilanden nadat de diplomatieke spanningen waren opgelopen.

Het conflict over de eilanden stamt al uit de eerste helft van de negentiende eeuw. In 1765 koloniseerde Groot Brittannië de Falkland Eilanden. Argentinië probeerde in 1831 de eilanden in te nemen, maar in 1833 kwamen ze opnieuw onder Engels bestuur. Sindsdien claimen beide landen recht te hebben op de eilandengroep.

Gevolgen
De regering van de Falklandeilanden heeft laten weten dat het wacht op een verklaring van de Britse regering 'over wat de gevolgen zullen zijn van de bepaling van de VN-commissie'. "Zodra we over meer informatie beschikken zullen we dat beschikbaar stellen", zei de voorzitter van het parlement van de Falklandeilanden, Mike Summers. "Volgens mij mag de VN-commissie geen uitbreidingen doen in gebieden waar conflicten heersen."

De Britse regering heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de VN-commissie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden