VN-chef ernstig bezorgd over 'vijandigheid jegens vluchtelingen'

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties houdt een toespraak in het Oostenrijkse parlement, dat hem daarvoor had uitgenodigd. Achter Ban de Oostenrijkse vice-kanselier Reinhold Mitterlehner (L), kanselier Werner Faymann and minister van sociale zaken Alois Stoeger. Beeld ap
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties houdt een toespraak in het Oostenrijkse parlement, dat hem daarvoor had uitgenodigd. Achter Ban de Oostenrijkse vice-kanselier Reinhold Mitterlehner (L), kanselier Werner Faymann and minister van sociale zaken Alois Stoeger.Beeld ap

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft donderdag zijn grote zorg uitgesproken over de steeds strengere vluchtelingenpolitiek in Europa. Hij deed dat tijdens een toespraak in het parlement van Oostenrijk, een van de Europese landen die het rechts-populisme steeds meer lijkt te omarmen.


Redactie

Ban Ki-moon was tijdens een meerdaags bezoek aan Oostenrijk door het parlement voor een toespraak uitgenodigd. Verschillende organisaties van de Verenigde Naties hebben Wenen als standplaats.

Ban verwelkomde een open discussie over de integratie van vluchtelingen, maar zei ook grote zorgen te hebben over 'toenemende xenofobie'. "Ik ben ook zeer ongerust over de vijandigheid jegens vluchtelingen, die binnen en buiten Oostenrijk toeneemt", voegde hij eraan toe.

Noodtoestand
Woensdag besloot het Lagerhuis van het Oostenrijkse parlement met een ruime meerderheid tot een drastische aanscherping van de asielwetgeving. Als het Hogerhuis ook instemt kan de regering van de sociaal-democratische SPÖ en de conservatieve ÖVP in het vervolg een noodtoestand afkondigen, als ze dat nodig vindt. Daarmee kunnen de meeste asielaanvragen bij de grens al worden afgewezen, iets dat volgens mensenrechtenorganisaties in strijd is met internationale wetgeving.

De Oostenrijkse regering is verder van plan de Brennerpas op de grens met buurland Italië te voorzien van extra grensbewaking en een hek, mocht Italië opnieuw veel vluchtelingen te verwerken krijgen nu de Balkanroute is afgesloten. De Italiaanse premier Renzi reageerde furieus op dit voorstel, dat hij 'schaamteloos' noemde.

Rechts-populist wint
Dat Oostenrijk verder naar rechts opschuift bleek afgelopen weekeinde ook tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Daar kwam de kandidaat van de rechts-populistische partij FPÖ, Norbert Hofer, onverwacht sterk uit de bus.

De kandidaten van de gevestigde partijen in de regering, SPÖ en ÖVP, eindigden ver achteraan. In een tweede ronde op 22 mei zal moeten blijken of de populist Hofer het hoogste ambt in Oostenrijk inderdaad in handen zal krijgen. Dan neemt hij het op tegen Alexander van der Bellen, een onafhankelijke kandidaat die gesteund wordt door de Groenen. Van der Bellen eindigde verrassend als tweede.

Het presidentschap in Oostenrijk is tot nu toe vooral een ceremoniële post, maar het staatshoofd heeft wel de macht om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uitschrijven. Hofer heeft al laten weten dat ook te zullen doen als hij dat nodig acht.

Norbert Hofer, presidentskandidaat van de rechts-populistische FPÖ. Hij won afgelopen weekend de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Op 22 mei volgt de tweede ronde. Beeld epa
Norbert Hofer, presidentskandidaat van de rechts-populistische FPÖ. Hij won afgelopen weekend de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Op 22 mei volgt de tweede ronde.Beeld epa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden