VN bouwen wachttorens tegen gevaarlijke olifanten in Rohingya-kampen
De Verenigde Naties gaan ruim vijftig wachttorens bouwen rond grote kampen met Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh.
De wachttorens, die continu zullen worden bemand, moeten helpen om de honderdduizenden vluchtelingen uit buurland Burma te beschermen tegen olifanten.
Volgens de VN hebben olifanten sinds eind augustus, toen de huidige vluchtelingenstroom op gang kwam, al zeker tien Rohingya gedood en een nog groter aantal verwond. “Er zijn zo’n veertig olifanten in het gebied”, zegt VN-functionaris Andrea Dekrout. “Als wilde olifanten door de kampen proberen te trekken, komen ze onvermijdelijk in contact met mensen. Op dat moment wordt het gevaarlijk.”
Elephant in Kutupalong #Rohingya #refugee camp today. These events are becoming more frequent. pic.twitter.com/YvKg3rgdH6
— Shafiur Rahman (@shafiur) 22 februari 2018
Bijna 700.000 leden van de islamitische Rohingya-minderheid zijn het afgelopen half jaar op de vlucht geslagen voor een keiharde legeroperatie in het westen van Burma, die begon na aanvallen van Rohingya-rebellen. De vluchtelingen leven sindsdien onder beroerde omstandigheden in Bengaalse kampen, die deels op de migratieroutes van olifanten liggen. De dikhuiden dringen de kampen binnen, vertrappen tenten en hutjes, en voorzaken paniek onder de Rohingya.
Maatregelen
In de hoop de dieren buiten de deur te houden, heeft de VN onder de vluchtelingen inmiddels zogenoemde Olifanten Reactie Teams gevormd, die de beesten met zaklampen en fluitjes proberen te verjagen. Deze teams moeten de wachttorens gaan bouwen en zullen ze ook bemannen.
“De komende weken zullen zich nog meer incidenten voordoen”, aldus een woordvoerster van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. “Het is het droge seizoen en de dieren zoeken voedsel en water. Daarom nemen we nu versneld maatregelen. Dit is een kritieke periode.”
Bangladesh en Burma hebben in januari afgesproken om 1500 Rohingya-vluchtelingen per week terug te brengen naar Burma.