VN bezorgd over grote aantal dode burgers in Gaza

Israël ontkent aanvallen op bevolking en noemt gedode Palestijnen militanten

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Het dodenaantal aan Palestijnse zijde staat sinds gisteren boven de honderd. Bij Israëlische bombardementen in de Gazastrook kwamen vrijdag minstens 25 mensen om het leven. Bij een luchtaanval op een gebouw werden zes Palestijnen gedood, onder wie twee kinderen. In de afgelopen week zijn bij Israëlische aanvallen meer dan 700 Palestijnen gewond geraakt.

De islamistische Hamas-beweging vuurde gisteren opnieuw raketten af op Israël. Een raket kwam terecht op een tankstation, waarbij zes Israëliërs gewond raakten. De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe beloofde in een televisietoespraak het volk om de militaire operaties in de Gazastrook te zullen uitbreiden. "Ik vraag jullie om geduld te betrachten, omdat deze operatie enige tijd kan duren", aldus de premier, die in het midden liet of Israël ook grondtroepen naar Gaza zal sturen.

Vanuit de VN zwelt de kritiek op het Israëlische optreden inmiddels aan. De hoge commissaris van de mensenrechten Navi Pillay vreest dat, gezien het hoge aantal doden aan Palestijnse zijde, Israël zich schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen. "We hebben zeer verontrustende berichten binnengekregen dat veel van de burgerdoden, onder wie ook kinderen, het gevolg waren van aanvallen op woningen."

Israël zegt tot nu toe meer dan 1100 doelwitten in Gaza te hebben bestookt. Het zou daarbij gaan om raketlanceerinstallaties, wapenopslagruimtes en tunnels die gebruikt zouden worden om Israël aan te vallen. Israël ontkent de beschuldiging van het Palestijnse ministerie van gezondheid dat de meeste doden burgers zijn, en stelt dat het vooral gaat om militanten.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak gisteren telefonisch met de Israëlische premier. Obama zei dat hij hoopt op een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas op basis van de wapenstilstand die in november 2012 werd bereikt.

undefined

Iron Dome is tot nog toe veilig gebleken maar niet waterdicht

Een raket onderscheppen is in de praktijk net zo complex als een kogel uit de lucht schieten met een andere kogel, menen raketexperts. Toch lijken de makers van het luchtafweersysteem 'Iron Dome' hierin te slagen. Tientallen raketten uit Gaza zijn inmiddels door het uiterst geavanceerde raketschild uit de lucht gehaald. Maar hoe werkt zo'n systeem precies? En hoe succesvol is de Iron Dome tot nog toe gebleken?

Het systeem komt op gang op het moment dat de radar een vijandelijke raket in de lucht signaleert. Vervolgens wordt de baan van de raket berekend en het type projectiel geanalyseerd - dit is nodig om te voorkomen dat bijvoorbeeld per ongeluk een vliegtuig voor een raket wordt aangezien. Als uit de berekeningen blijkt dat de raket zal neervallen in het te beschermen gebied, komen de luchtafweerraketten in actie. Met een enorme snelheid en precisie wordt een onderscheppingsraket afgeschoten op het vijandelijke projectiel.

Het systeem is tot nog toe veilig gebleken, hoewel niet waterdicht. Zo'n 90 procent van de vijandelijke raketten binnen de te beschermen gebieden zijn onderschept. De grote raketten zijn overigens de makkelijkste prooi voor Iron Dome. Waar het meer moeite mee heeft zijn de simpele mortiergranaten - die bereiken geen grote hoogte waardoor ze moeilijk te onderscheppen zijn.

Een ander probleem van Iron Dome zijn de kosten. Iedere onderscheppingsraket kost zo'n honderdduizend dollar. Hamas beschikt over duizenden raketten, die per stuk gemiddeld een paar honderd euro kosten. De raketten van Hamas zijn met Iron Dome minder schadelijk, maar kunnen als alternatief worden ingezet als economische wapens.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden