VN benoemen speciale neushoornfunctionaris

NAIROBI (Reuter) - De Verenigde Naties hebben gisteren een speciale gezant benoemd die pogingen gaat leiden om de neushoorns voor uitroeien te behoeden. De steeds schaarser wordende dieren zijn een gewilde prooi voor stropers die ze doden om hun horens, en deze vervolgens tot medicijnen verwerken.

Esmond Bradley Martin, die al sinds 1978 de handel in horens van de rhinoceros betrijdt, krijgt tot taak regeringen in Afrika en Azie warm te maken voor het aanpakken van stropers en handelaars. "Het is bijna te laat om de stropers in het terrein aan te pakken. Wij moeten ons nu richten op de tussenhandelaren en de kopers" , aldus voorzitter Mostafa Tolba van het Unep, het milieuprogramma van de VN, in de Keniase hoofdstad Nairobi.

Martin bezoekt de komende drie maanden twaalf landen in Afrika en Azie. De Afrikaanse witte neushoorn en de Indische neushoorn nemen de laatste tijd in aantal toe, dank zij uitgekiende fok- en beheersprogramma's, aldus Martin. Maar van de vijf soorten neushoorn die er bestaan, neemt de Sumatraanse variant af. Van de Javaanse soort zijn er nog maar vijftig en stropers spannen zich in om de resterende 2 500 zwarte neushoorns in Afrika te doden. Van deze soort waren er in 1970 nog 65 000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden