VN bemiddelen in Sahara-conflict

amsterdam – De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is gisteren een onderzoek gestart naar de ontruiming van een tentenkamp in de Westelijke Sahara door Marokko. Daarbij vielen vorige week minstens twaalf doden. De Veiligheidsraad wil weten of Marokko de afspraken over wapenstilstand met onafhankelijkheidsorganisatie Polisario uit 1991 heeft geschonden.

Polisario riep gisteren de VN op om Marokko te veroordelen. „Op dit moment is het VN-proces camouflage voor een eindeloze bezetting”, aldus vertegenwoordiger Ahmed Boukhari, die dreigt met nieuwe acties.

De organisatie, die al sinds de Marokkaanse bezetting in 1975 streeft naar onafhankelijkheid voor de Westelijke Sahara, was vlakbij de hoofdstad Al-Ajoen neergestreken om te protesteren tegen de Marokkaanse bezetting en de slechte leefomstandigheden van de woestijnbewoners. Volgens Polisario worden die door de Marokkanen gediscrimineerd.

Marokkaanse militairen en agenten vielen vorige week maandag het kamp binnen en zetten traangas in om de 20.000 demonstranten te verwijderen. Zo’n zevenhonderd mensen raakten daarbij gewond.

Sindsdien is Al-Ajoen onrustig. Demonstranten gooien vaak met stenen, oproerpolitie gebruikt traangas. Spaanse en andere buitenlandse journalisten zijn vorige week door Marokko het land uitgezet.

Het conflict over de Westelijke Sahara bevindt zich al jaren in een impasse. Marokko heeft het gebied bezet omdat de Westelijke Sahara voor de Spaanse kolonisatie door Marokko bestuurd werd.

Polisario eist een referendum over onafhankelijkheid. Een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof uit 1975 ondersteunt die eis, maar is niet bindend. Marokko heeft in 2001 en 2007 zelfbestuur aangeboden maar weigert een volksraadpleging toe te staan, als daarin voor onafhankelijkheid gekozen kan worden.

Het woestijngebied, zo groot als Groot-Brittannië, bevat afgezien van fosfaatmijnen nauwelijks grondstoffen en heeft maar 400.000 inwoners. Maar het land kan ook aanspraak maken op de visrijke kustwateren, waar zich bovendien olievoorraden zouden kunnen bevinden. Vanwege het conflict is er nooit geboord.

Het protest van Polisario is het grootste sinds de organisatie in 1991 haar guerrilla staakte. Waarom het conflict juist nu zo uit de hand loopt, is onduidelijk. Christopher Ross, de VN-gezant voor de Westelijke Sahara die bemiddelt in het conflict, doet nauwelijks uitspraken over het verloop van het overleg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden