VN bekritiseren niet alleen Zwarte Piet, maar ook Wilders

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat het VN-comité tegen rassendiscriminatie kritisch zou zijn over de Nederlandse traditie van Zwarte Piet, dat was wel verwacht. Maar in het rapport dat vanmiddag gepresenteerd werd, lijkt ook Geert Wilders er met de roe van langs te krijgen.

Het Cerd, zoals het comité van VN-mensenrechtenexperts heet, brengt iedere vier jaar advies uit aan alle landen die het VN-verdrag tegen discriminatie hebben ondertekend.

Dat is deels een technische aangelegenheid, en dus is een deel van het advies ook vrij technisch-juridisch van aard, en politiek niet heel explosief. Dit jaar werd er echter met speciale interesse uitgekeken naar het advies, omdat het Cerd zich uit zou spreken over de traditie van Zwarte Piet.

Wilders
Maar het opvallendst is, dat het comité ook Geert Wilders, zonder hem expliciet te noemen, een veeg uit de pan lijkt te geven. Zo luidt een van de eerste aanbevelingen: "Het Comité is bezorgd over gevallen van racistische en xenofobische haatzaaierij, afkomstig van een aantal extremistische partijen en politici."

Uiteraard wordt niemand daarbij met naam genoemd, en gaat het vervolgens over de discriminatie van zowel de Joodse als de moslimgemeenschappen in Nederland. Maar even verderop lijkt wel weer duidelijk te worden wie het Cerd in het vizier heeft, als het aanbeveelt dat "de staat een stevige houding aanneemt tegen haatzaaierij voor politieke doeleinden", en het in die context ook heeft over de "intersectionaliteit tussen etnische afkomst en religie". Het is lastig om daar geen commentaar in te lezen op de 'minder Marokkanen'-uitspraak van Geert Wilders.

Zwarte Piet
Het Cerd is ook niet gecharmeerd van de figuur van Zwarte Piet. "Hoewel het Comité begrijpt dat de traditie van Zwarte Piet en Sinterklaas door veel mensen in de Nederlandse samenleving wordt gewaardeerd, merkt het Comité met bezorgdheid op dat het karakter Zwarte Piet soms afgebeeld wordt in een manier die negatieve stereotypen van mensen van Afrikaanse afkomst weerspiegelt."

Het argument dat de overheid geen rol speelt bij de manier waarop zulke tradities gevierd worden, vindt geen weerklank. De overheid moet een actieve rol op zich nemen om ervoor te zorgen dat Zwarte Piet ontdaan wordt van de slavernijkarikaturen.

De kleur van Zwarte Piet wordt daarbij overigens niet expliciet genoemd. Het lijkt voor het comité dus voldoende dat mensen die zwart geschminkt worden, niet ook nog dikke rode lippen, grote oorbellen of andere koloniale clichés aangemeten krijgen.

Maar, pikant detail, wie het daar niet mee eens is, moet daartegen kunnen protesteren. Ook, zo vindt het Cerd, tijdens de intocht van Sinterklaas. "Het Comité is bezorgd over berichten dat burgers die vreedzaam willen protesteren tegen zulke afbeeldingen geen toestemming hebben gekregen om zulke protesten op een betekenisvolle tijd en plaats te houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden