VN: Barbaarse praktijken tijdens oorlog

Regering Colombo wijst conclusies rapport onderzoekscommissie af

Zowel militairen van het regeringsleger als Tamil-rebellen hebben zich in de nadagen van de burgeroorlog in Sri Lanka mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Volgens een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties is daarvoor "geloofwaardig bewijs" aanwezig.

De commissie, die werkte in opdracht van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, heeft tien maanden lang onderzoek gedaan naar de bloedige strijd van het Sri Lankaanse leger tegen de Tamil Tijgers. Die eindigde in mei 2009 met de definitieve uitschakeling van de rebellen, die 37 jaar lang streden voor een eigen staat op het eiland.

Volgens de VN-commissie hebben beide kampen zich in die periode schuldig gemaakt aan barbaarse praktijken die als oorlogsmisdaden kunnen worden beschouwd. Het gaat om onder meer beschietingen van ziekenhuizen, standrechtelijke executies, verkrachtingen en het gebruik van menselijke schilden.

De Tamil Tijgers stonden in veel landen op de terreurlijst en schrokken er in hun strijd voor onafhankelijkheid niet voor terug om kindsoldaten in te zetten en bloedige zelfmoordaanslagen te plegen op regeringsdoelen. Ook gematigde Tamils werden regelmatig slachtoffer van aanslagen.

Door het laatste offensief van het regeringsleger zijn waarschijnlijk tienduizenden burgers omgekomen. De onderzoekscommissie legt de schuld daarvoor bij de Sri Lankaanse troepen, die beschietingen bleven uitvoeren op een steeds kleiner wordend gebied in het noordoosten waar ze Tamilstrijders en burgers bijeen hadden gedreven.

De Sri Lankaanse regering heeft steeds fel ontkend dat zij burgers tot doelwit koos, en verzette zich tegen de openbaarmaking van het rapport. Toen delen ervan vorige week uitlekten in de lokale pers noemde de regering de conclusies al 'gebrekkig en duidelijk vooringenomen' en stelde dat de verschijning ervan de verzoening in het land zou bemoeilijken.

De commissie heeft VN-chef Ban Ki-moon geadviseerd een onafhankelijk internationaal onderzoek te laten uitvoeren. Ook de mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch riepen Ban op hier vaart achter te zetten.

Of dit onderzoek er komt is de vraag. VN-chef Ban Ki-moon riep Colombo op mee te werken, maar liet weten dat hij zelf niet bevoegd is om dit te gelasten. Dat is een zaak van Sri Lanka zelf, al zou de VN-Veiligheidsraad het initiatief kunnen nemen tot een aanvullend onderzoek. De kans dat dat gebeurt is echter klein, want de permanente leden Rusland en China steunen de Sri Lankaanse regering doorgaans. Onderzoek door het Internationaal Strafhof is uitgesloten omdat Sri Lanka geen partij is bij het hof in Den Haag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden