VN bang voor uitbreiding oorlog in Bosnië en Kroatië

SARAJEVO (AP, Reuter, AFP) - De Verenigde Naties achten de kans op uitbreiding van de oorlog in Bosnië en Kroatië steeds groter.

Chris Gunnes, de VN-woordvoerder in Zagreb, meldde dat in Oost-Slavonië, de noordoostelijke punt van Kroatië, “ernstig gevaar voor escalatie” bestaat door troepenbewegingen van vooral het Kroatische leger. De bufferzone tussen de Kroatische en Servische strijdkrachten zou steeds kleiner worden. De troepenbewegingen zijn vlak bij de bufferzone. Over en weer wordt al enige tijd geschoten.

Sinds 5 augustus hebben Kroatische troepen twaalf VN-observatieposten opgedoekt door de Russische VN-soldaten die deze bemannen te beschieten. Schotenwisselingen bij het door de Kroaten bezette Osijek zijn weliswaar afgenomen sinds de VN daarover een bestand wisten te bereiken, maar Kroatische officieren hebben met zeer zware tegenmaatregelen gedreigd voor het geval de Serviërs de beschietingen hervatten.

Een escalatie dreigt ook in het zuidoostelijke kustgebied van Kroatië, waar zo'n 10 000 Kroatische militairen klaar staan om Servische artillerieposities in Bosnië onder vuur te nemen. Het Joegoslavische persbureau Tanjug haalde Bosnisch-Servische militairen aan die zware artillerieduels meldden tussen het door de Serviërs beheerste Trebinje in zuid-Bosnië en Kroatische troepen in Dubrovnik. Op een andere plek aan de Dalmatische kust, ten westen van de Kroatische havenstad Ploce, werden gisteren twee Franse helikopters beschoten.

In de Bosnische hoofdstad Sarajevo zijn gisteren zeven mensen omgekomen en 40 gewond geraakt bij granaatbeschietingen. Het is het hoogste dagelijkse dodental van de afgelopen weken. Volgens VN-woordvoerster Myriam Sochacki was de aanval mogelijk een wraakactie voor een Bosnische artilleriebeschieting eerder op de dag. Ten oosten van Sarajevo zijn gisterochtend zes Egyptische blauwhelmen gewond geraakt, van wie twee ernstig, toen hun basis door mortiergranaten werd geraakt.

Uit Kroatië kwamen gisteren berichten binnen over het verbranden, door Kroatische soldaten, van huizen in de Krajina die door Serviërs zijn verlaten. Volgens getuigen zou 75 tot 90 procent van de huizen verloren zijn gegaan door de brandstichtingen.

Na de verdrijving van de Krajina-Serviers dreigt in Kroatië een nieuw vluchtelingenprobleem. Kroatië is van plan 25 000 Bosnische moslim-vluchtelingen niet in Kroatië te laten blijven, maar terug te sturen naar Velika Kladusa. De moslims zijn in Velika Kladusa als volgelingen van de afvallige moslimleider Fikret Abdic niet meer welkom. VN-woordvoerder Gunnes noemde hun vrees voor wraak door het in Kladusa gelegerde vijfde Bosnische legerkorps “behoorlijk gegrond”.

De Verenigde Naties zou plannen beramen om blauwhelmen terug te trekken uit de moslim-enclave Bihac. Een VN-woordvoerder bevestigde dat terugtrekking wordt bestudeerd. Vorige week verrastte de VN door bekend te maken dat alle blauwhelmen vertrekken uit de moslim-enclave Gorazde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden