VN: Assad pleegt zware misdrijven

De meeste mensen vermoedden allang dat de Syrische president Basjar al-Assad oorlogsmisdaden op zijn geweten heeft. Maar als ook de VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay het roept, wordt het toch ineens wereldnieuws. Reden: de VN-uitspraak, gebaseerd op verzameld bewijsmateriaal, verhoogt de kans dat Assad na zijn aftreden wordt vervolgd.

Pillay zei gisteren dat onderzoekers uit haar commissie 'grote hoeveelheden bewijs' hadden gevonden voor 'ernstige misdaden, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid'. De schaal en de wreedheid van de misdaden die door zowel het regime als de rebellen worden begaan, noemde zij 'bijna niet te bevatten'.

Het verzamelde materiaal wijst naar 'het hoogste regeringsniveau, inclusief het staatshoofd', zei Pillay. Het is voor het eerst dat zij zo'n rechtstreekse beschuldiging tegen Assad uit. In haar laatste rapport, uit september, beperkte zij zich nog tot de algemene term 'het Syrische regime'.

De Syrische onderminister van buitenlandse zaken Faisal Mekdad wees de beschuldigingen van Pillay van de hand. "Zij kraamt al langer onzin uit. We luisteren niet meer naar haar."

Pillay's onderzoekers hebben lijsten samengesteld met daarop de namen van verdachten die mensenrechten zouden hebben geschonden. Afgezien van Assad wilde Pillay geen namen of specifieke misdaden noemen; alles blijft voorlopig vertrouwelijk, in afwachting van een proces voor het Internationaal Strafhof.

Syrië is niet bij het Strafhof aangesloten. Vervolging kan alleen met een mandaat van de Veiligheidsraad. Pillay heeft daar al diverse keren om gevraagd, maar het valt te bezien of ze ooit haar zin krijgt. Rusland en China hebben in de Raad een vetorecht. Dat hebben ze al vaker gebruikt om Assad uit de wind te houden.

Ondertussen woedt de burgeroorlog in Syrië voort. Sinds maart 2011 zijn bijna 126 duizend inwoners omgekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden