VN: Armoede stijgt in Azië, Millenniumdoelen uit zicht

De wereldwijde economische crisis maakt tientallen miljoenen Aziaten arm. Vooral veel vrouwen komen onder de armoedegrens terecht.

Als gevolg van de mondiale economische crisis zijn in Azië sinds begin 2009 21 miljoen mensen onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag beland. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de regio van UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. De toenemende armoede maakt het onwaarschijnlijker dat de zogeheten Millenniumdoelen van de VN worden gehaald. Die bepalen dat in 2015 de armoede moet zijn gehalveerd ten opzichte van 1990.

De belangrijkste oorzaak van het feit dat zoveel mensen de crisis moeten bekopen met armoede, is het ontbreken van sociale vangnetten in Azië, stelt Ajay Chibber, regiodirecteur van UNDP. Azië kent aanzienlijk minder sociale bescherming dan bijvoorbeeld landen in Latijns-Amerika en Oost-Europa. In 2009 kwamen in Azië 17 miljoen mensen onder de armoedegrens terecht, dit jaar volgden nu al 4 miljoen mensen. Voor de crisis lag Azië op schema voor het bereiken van de VN-doelen.

Slechts een derde van de Aziatische bevolking heeft uitzicht op een pensioen, en hooguit 20 procent heeft bij gehele of gedeeltelijke werkloosheid recht op een uitkering. In Azië beschikt meer dan 50 procent van de bevolking, zowel in de steden als op het platteland, niet over deugdelijke sanitaire voorzieningen.

De helft van de plattelandsbevolking moet het doen zonder schoon water. Vooral vrouwen, laag opgeleid en werkend tegen een laag salaris, zijn de dupe. Zij vormen wat in Nederland de flexibele schil wordt genoemd: het leger tijdelijke werkkrachten dat als eerste de crisis met ontslag moet bekopen. Uit het UNDP-rapport blijkt tevens dat de vraag naar migrantenarbeid afneemt.

Volgens de Aziatische Ontwikkelingsbank, mede-auteur van het onderzoek, is er in Azië vooral veel geld gegaan naar economische stimulering en is er weinig geïnvesteerd in sociale structuren. De regeringen van de landen in de regio moeten volgens UNDP de nu door de crisis blootgelegde zwakten aanpakken. Belangrijk daarbij is dat handelsbarrières worden weggenomen, transport wordt verbeterd, investeringen worden gedaan en douaneprocedures worden versimpeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden