Spanningen
VN-ambassadeur VS: ‘Gedwongen zwijgen Veiligheidsraad over Noord-Korea gevaarlijk’
De Verenigde Staten hebben maandag het “gedwongen stilzwijgen” en de “gevaarlijke” passiviteit van de Veiligheidsraad gehekeld na de recente raketlanceringen van Noord-Korea. Washington beschuldigt Rusland en China ervan als schild voor Pyongyang te fungeren.
De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, benadrukte nog eens haar ongenoegen over de veto’s die China en Rusland afgelopen mei uitspraken tegen een resolutie die nieuwe sancties oplegde aan Noord-Korea. “Twee permanente leden (van de VN-Veiligheidsraad, red.) dwongen ons tot stilte, ondanks de herhaalde schendingen door Noord-Korea”, zei ze.
“In deze cruciale kwestie leidt zwijgen tot nutteloosheid”, voegde ze eraan toe tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad nadat Noord-Korea de afgelopen dagen opnieuw raketten afvuurde.
‘Wereld in gevaar’
“De realiteit is dat degenen die Noord-Korea beschermen tegen de gevolgen van deze rakettesten Azië en de wereld in gevaar brengen”, zei de Amerikaanse VN-ambassadeur verder. Noord-Korea zal daardoor nog meer wapens ontwikkelen en testen, meent Thomas-Greenfield.
Noord-Korea vuurde maandag opnieuw ballistische raketten af in de Japanse Zee, nadat het zaterdag ook al een dergelijke raket had afgevuurd.
Kim Yo-jong, de machtige zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, waarschuwde maandag bovendien dat de Stille Oceaan vaker zal kunnen gaan fungeren als “schietbaan” indien Noord-Korea meent dat de veiligheid van het land in gevaar komt. De spanningen in de regio nemen door die opmerking nog verder toe.
Vrijdag dreigde Noord-Korea al met een “ongekend harde reactie”, nadat bekend was geworden dat Zuid-Korea en de Verenigde Staten komende week nieuwe militaire oefeningen zullen houden. Die zijn bedoeld om beter te kunnen reageren op de groeiende nucleaire dreiging die van Noord-Korea uitgaat. De VS en Zuid-Korea spraken vorig jaar af om zulke oefeningen jaarlijks te houden. Dat gaat nu voor het eerst gebeuren. Noord-Korea ziet de militaire oefeningen als een “voorbereiding op oorlog”.
Kim Yo-jong zei maandag dat de Noord-Koreaanse regering zich “terdege bewust” is van de verplaatsing van Amerikaanse troepen rond het Koreaanse schiereiland en dat zij “de invloed die dit kan hebben op de veiligheid van onze staat zorgvuldig bestudeert”. Ze waarschuwde dat Noord-Korea “overeenkomstige tegenmaatregelen” zal treffen als het land meent dat er sprake is van “een directe of indirecte bedreiging”.
Vorig jaar vuurde Noord-Korea een recordaantal raketten af. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap ging het in 2022 om meer dan zeventig stuks.