VN: Alles wijst erop dat Israël oorlogsmidaden pleegt

Een Israëlische howitzer vuurt munitie af op Gaza.Beeld epa

De Verenigde Naties hebben vandaag het geweld in de Gazastrook door het Israëlische leger veroordeeld. Alles wijst erop dat Israël met de aanvallen het internationaal recht schendt en oorlogsmisdaden pleegt, aldus de VN. Het dodental aan Palestijnse kant liep op tot 640 sinds het begin van de aanvallen op 8 juli. Israël had 31 doden te betreuren, onder wie twee burgers.

Volgens de VN is driekwart van de Palestijnse slachtoffer burger. Onder de doden zouden 150 kinderen zijn. Er vielen meer dan 4000 gewonden. 'Burgers in de Gazastrook hebben geen veilige plaats om heen te gaan nu 44 procent van het land tot oorlogszone is bestempeld,' aldus een VN-functionaris.

Een van de acties van het Israëlische leger vandaag was de aanval op een ziekenhuis in het oosten van Gaza-stad waar volgens Israël strijders van Hamas zich hadden verschanst. Het ziekenhuis was 4 dagen geleden ontruimd. Het werd vanuit de lucht aangevallen en later door grondtroepen bestormd.

Wapenstilstand
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry arriveerde vandaag in Israël om daar te helpen aan de totstandkoming van een staakt-het-vuren. 'We hebben zeker al wat bereikt maar er is nog veel werk te doen', sprak hij bij aankomst. Kerry was eerder in Egypte, het land dat een voorstel voor een bestand heeft gedaan.

De Mensenrechtenraad van de VN had woensdag in Genève een speciale zitting over de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, zei dat de aanvallen op burgers, de dood van kinderen en de verwoesting van woningen als strafmaatregel ernstige schendingen zijn van het internationaal humanitair recht. Ze veroordeelde ook de beweging Hamas wegens het beschieten van Israël met raketten.

Verdediging
Israël reageerde boos. De Israëlische gezant beklemtoonde dat zijn land het volste recht heeft zich te verdedigen en dat Hamas oorlogsmisdaden begaat. 'De bewoners van de Gazastrook zijn niet onze vijanden, maar Israël zal de infrastructuur van Hamas vernietigen.'

Palestijnse families verlaten hun wijken en hopen in Gaza een veiliger plek te vinden.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden