VN: 13 miljoen Jemenieten dreigen te verhongeren

Een ondervoed kind krijgt medische verzorging in een ziekenhuis in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Beeld REUTERS
Een ondervoed kind krijgt medische verzorging in een ziekenhuis in Sanaa, de hoofdstad van Jemen.Beeld REUTERS

Als Saudi-Arabië niet stopt met bombardementen op Jemen, dreigt de ergste hongersnood in een eeuw.

VN-coördinator Lise Grande voor Jemen wond er tegenover de BBC geen doekjes om: als er niet snel iets verandert in Jemen, dan lopen twaalf tot dertien miljoen mensen het risico van de honger te sterven.

Grande maakte in het interview vergelijkingen met beruchte hongersnoden uit de twintigste eeuw. “Ik denk dat velen van ons dachten dat het in de 21ste eeuw ondenkbaar zou zijn dat we een hongersnood als in Ethiopië, Bengalen of delen van de Sovjet-Unie zouden meemaken – omdat het volstrekt onacceptabel zou zijn. Velen hadden het vertrouwen dat dat nooit meer zou kunnen, maar in feite is het precies wat nu in Jemen te gebeuren staat.”

Grande vestigde met haar alarmerende uitspraken de aandacht op wat de Verenigde Naties al geruime tijd de grootste humanitaire catastrofe in de wereld noemen. Die ramp begon toen sjiitische Houthi-rebellen in de nasleep van de Arabische opstanden van 2011 delen van het land veroverden. Zij wisten daarbij de internationaal erkende regering te verjagen uit de hoofdstad Sanaa, en het regeringsleger terug te dringen naar het zuiden van het land.

Hun opmars werd pas gestuit toen een regionale coalitie van overwegend soennitische landen onder leiding van Saudi-Arabië de regering in 2015 te hulp schoot. Sindsdien is het land verzeild geraakt in een uitzichtloos en bloedig conflict, waarbij miljoenen burgers tussen de strijdende partijen klem zijn komen te zitten. Zeker tienduizend mensen zijn daarbij omgekomen.

Veel burgerdoden

De oorlog wordt door de coalitie voornamelijk vanuit de lucht gevoerd, met bombardementen waarbij veelvuldig burgerslachtoffers vallen. Zo vielen in augustus tientallen doden toen een bom een bus met kinderen trof. Ook dit weekend ging het mis toen bij een luchtaanval bij havenstad Hodeida vijftien burgers werden gedood.

Rond Hodeida wordt sinds maanden de hevigste strijd gevoerd, waarbij lokale milities onder leiding van de Verenigde Arabische Emiraten de stad proberen te veroveren op de Houthi-rebellen. De haven geldt als de belangrijkste aanvoerroute voor (humanitaire) goederen waar de burgerbevolking van afhankelijk is voor haar overleven. Maar de stad is daardoor ook een belangrijke prijs voor de vechtende partijen. De Saudiërs blokkeerden in een eerder stadium van de oorlog de haven, wat destijds stuitte op internationale verontwaardiging. Grande benadrukte tegenover de BBC dat de strijdende partijen, ook de buitenlandse, zich aan het humanitair oorlogsrecht dienen te houden, en daarbij voorzichtigheid en proportionaliteit moeten betrachten.

De Saudiërs maken in hun strijd gebruik van Amerikaanse wapens, en kregen tot dusver stilzwijgende toestemming van Washington voor hun inmenging. Vanwege de vermoede Saudische moord op dissident Jamal Khashoggi, twee weken geleden in Istanbul, gaan er in de VS inmiddels stemmen op om wapenverkopen aan Saudi-Arabië voorlopig te staken.

Lees ook:

'De situatie hier is het ergste wat ik ooit heb gezien'

Toen Saudi-Arabië drie jaar geleden de oorlog in Jemen begon, was de Nederlandse Unicef-medewerker Marije Broekhuijsen (34) erbij. Ellende had ze in haar carrière wel vaker gezien, maar wat ze in Jemen zag overtrof alles.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden