Vmbo-school heeft onderbouw havo-vwo, en dat mag niet

CSG Beilen: We gaan alleen maar fuseren vanwege regeltjes

Het gaat toch goed zo. Waarom moet het dan anders? Dat vragen ze zich af op CSG Beilen. De christelijke vmbo-school moet haar onderbouw havo-vwo sluiten van de onderwijsinspectie, tenzij ze fuseert met een scholengemeenschap die een licentie heeft om havo- en vwo-diploma's uit te reiken. Zo zijn de regels. De school heeft een ultimatum gekregen: op 1 augustus moet de fusie met de grotere christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen rond zijn.

"Een gedwongen huwelijk", noemt adjunct-directeur Gerben Dijkstra van CSG Beilen de fusie. "De kwaliteit van ons onderwijs is goed, we zijn financieel gezond en hebben genoeg leerlingen. We gaan alleen maar fuseren vanwege de regelgeving."

Die regels veranderden in 2005. Door die wetswijziging was het niet langer toegestaan om als school alleen de onderbouw van een schoolrichting te onderwijzen als binnen dezelfde scholengemeenschap niet ook diploma's op dat niveau worden uitgereikt. Al kwamen school en inspectie daar zelf pas in 2009 achter, zegt Dijkstra.

Maar waarom mag het eigenlijk niet? In Beilen gaat het al tientallen jaren zo en naar ieders tevredenheid, zegt hij. Havo- en vwo-leerlingen gaan de eerste jaren naar CSG Beilen en zetten daarna hun opleiding voort op de Vincent van Gogh in Assen. Die stad ligt 17,5 kilometer verderop. Het is fijn dat leerlingen wat ouder zijn tegen de tijd dat ze daarheen moeten fietsen of treinen, vindt de school.

Volgens de onderwijsinspectie is het eenvoudig. Regels zijn nou eenmaal regels. Slechts een handvol scholen zou daar last van hebben. Daarbij heeft de school de tijd gekregen om een besluit te nemen. "Niemand dwingt ze ergens toe. Ze kunnen fuseren met een school die wel een licentie heeft, of stoppen met de havo- en vwo-brugklassen", aldus een woordvoerder.

De klassen afschaffen willen ze in Beilen niet. Er is wel een andere middelbare school met een havo-vwo onderbouw in het dorp, maar dat is een dependance van een openbare scholengemeenschap. Dan zou het christelijk onderwijs op dat niveau uit het dorp verdwijnen. Bovendien is de vraag of de school, die de afgelopen jaren groeide tot vijfhonderd leerlingen, uiteindelijk het hoofd boven water houdt met alleen vmbo'ers. Dat steekt des te meer omdat de vmbo-opleidingen veel lof ontvangen, zegt Dijkstra.

Voor de leerlingen zal de fusie niet al te veel veranderen, zegt hij. Maar het voelt niet goed. "Als we nu noodlijdend waren, maar we hebben een goede financiële buffer. Door de fusie verliezen we wel een kwart miljoen euro per jaar, omdat we dan geen zelfstandige school meer zijn."

De kleinschaligheid gaat volgens Dijkstra verloren: de school draait nu op een vrijwilligersbestuur en ouders zijn betrokken. "Begrijp me niet verkeerd; we kunnen prima met het Vincent van Gogh overweg, maar nu worden we gedwongen tot een fusie waarvan de voordelen minimaal zijn. Waarom al die rompslomp, alleen vanwege de regelgeving?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden