Vmbo Natuurkunde / Alle formules bij de hand

De examens zitten er voor Kelvin Tan nog lang niet op. Na natuurkunde -gistermiddag- wachten hem nog drie vakken -economie, biologie en Nederlands (leesvaardigheid). Een weekendje blokken dus nog, maar omdat hij er goed voorstaat, brengt hij dat wel op.

Over natuurkunde (vmbo, theoretische leerweg) heeft hij ,,een goed gevoel''. De opgaven waren makkelijker dan de toetsen die hij het afgelopen jaar op school kreeg voorgelegd. ,,Ze hebben ons goed voorbereid.''

Welke vraag hij het moeilijkst vond? Die over de caravan, antwoordt Kelvin rap, daar moest hij echt voor gaan zitten. De familie Heldoorn gaat met de caravan op vakantie en wil twee fietsen meenemen. Ze besluiten de fietsen vóór de caravan te plaatsen, zodat de caravan als een soort hefboom kan worden opgevat. Het draaipunt is de as van het wiel, blijkt uit een situatieschets.

In dezelfde schets staat het zwaartepunt van de caravan met de fietsen aangegeven. De massa van de caravan, inclusief beide fietsen, is 900 kilogram. Hoe groot is dan de kracht van de trekhaak op de caravan die nodig is om hem in evenwicht te houden? Even later merkt vader Heldoorn dat de kracht van de trekhaak op de caravan te groot is. Stel dat hij nu de fietsen áchter de caravan plaatst, zal de kracht van de trekhaak op de caravan dan veranderen?

De leukste vraag was die over 'snelheidsmaniak' Derk Auer die op speciale rollerskates een rit op een achtbaan maakt. Hij laat zich tot het hoogste punt omhoog slepen, waarna hij langs een helling naar beneden rijdt. Na allerlei bochten en capriolen komt hij beneden tot stilstand. Neem aan, zo vermeldt de vraag, dat alle zwaarte-energie bij het naar beneden gaan in kinetische energie wordt omgezet. De helling heeft een hoogteverschil van 32 meter, de massa van Dirk en zijn skates is 80 kilogram. Met welke snelheid komt Derk beneden aan?

Gelukkig, vertelt Kelvin, mocht hij 'Binas' erbij houden. In dit boek staan alle noodzakelijke formules en tabellen. ,,Zonder dat was het niet gelukt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden