Vmbo kon probleemleerlingen niet aan

Het vmbo telt veel meer leerlingen met opvoed- of leerproblemen dan beleidsmakers in de jaren negentig verwachtten. De scholen waren volstrekt niet voorbereid op de komst van die leerlingen.

Van onze redactie onderwijs

Dat bleek gisteren op de derde dag van de openbare verhoren door de parlementaire onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen. Het vmbo ontstond in twee stappen, in 1993 en 1999, uit het lager beroepsonderwijs (lbo). Behalve de mavo werden delen van het onderwijs aan kinderen met gedrags- en leermoeilijkheden in het vmbo opgenomen.

„We rekenden erop dat het aantal van dit soort kinderen stabiel zou blijven. Achteraf blijkt dat dat aantal met 60 procent gegroeid is”, vertelde Carlo Hover. Hij was secretaris van de commissie-Van Veen, die in 1994 de grondslag legde voor het vmbo.

De speciale scholen voor deze zogeheten zorgleerlingen zagen de groei wel aankomen, aldus Nico Rosenbaum, destijds voorzitter van het overlegorgaan van deze scholen. Die scholen verzetten zich fel tegen hun opname in het vmbo uit vrees dat hun expertise zou verdampen als zij opgingen in een groter geheel. „Dat is ook gebeurd”, stelde Rosenbaum.

De pas gevormde vmbo-scholen werden overvallen door de nieuwe leerlingengroep. Zij hadden geen enkele ervaring met hen en docenten kregen ook nauwelijks begeleiding, vertelden Jaap de Kruijff en Jan van Nierop, vertegenwoordigers van twee platforms van vmbo-docenten. „Pas sinds een jaar of drie is de begeleiding in orde”, aldus Van Nierop.

„We hebben jaren geworsteld met de vraag hoe we deze kinderen moesten lesgeven”, zei directeur Bart Engbers van het Vader Rijn College, een Utrechtse vmbo-school. Daardoor zijn er kinderen op plaatsen in het mbo terechtgekomen waar ze niet pasten, gaf hij toe. De kans is groot dat die voortijdig uitgevallen zijn en werkloos thuis zitten.

Het vmbo is vooral ingevoerd om de aansluiting met het mbo en de arbeidsmarkt te verbeteren, zei Chris van Veen, in de jaren zeventig minister van onderwijs. Volgens meerdere woordvoerders is het vmbo daarin niet geslaagd. De Kruijff: „De eerste pagina’s van het rapport van de commissie-Van Veen zijn nog actueel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden