Vmbo’ers: Wij studeren óók hard

Van onze verslaggeefster

Met ratelaars en een spandoek bezochten zo’n 20 vmbo-leerlingen van het roc Friesland College gisteren journalisten en politici. Het moet afgelopen zijn met de negatieve publiciteit over het vmbo, vinden zij.

Een afgeladen bus vol Friese leerlingen van het Regionale opleidingen centrum (roc) stopt bij het kantoorpand van Trouw aan de Amsterdamse Wibautstraat. Uitgelaten vmbo-leerlingen lopen met een hoop kabaal een rondje om het gebouw van de krant, waarna zij hoofdredacteur Frits van Exter opwachten. Trouw zou, net als andere media, het vmbo te boek zetten als lui, laks en lastig. Daarom geven ze hem vast de dvd van hun 12-delige televisieserie ’C Yourself’, die binnenkort vertoond wordt op tv. Daarin vertellen vmbo’ers hoe het echt is op hun schooltype.

„Iedereen gaat onbewust naar dat negatieve geluid uit de media luisteren”, zegt Busra Halici (17). „En zo slecht zij wij niet.” Jaldo Veeman (17) is het met haar eens. „Wij zitten niet alleen maar thuis zoals vaak gedacht wordt, wij studeren óók hard.” Met nog zo’n honderd leerlingen demonstreerden de vmbo-leerlingen gisteren op drie plekken in Nederland. Een bus ging naar media in Amsterdam (en langs prinses Máxima, die de leerlingen in bioscoop Tuschinski te woord stond), een bus ging naar radio en televisiezenders in Hilversum, en een naar de politici in Den Haag. En allemaal om duidelijk te maken hoe het imago van de vmbo-leerling is geschaad.

Chiel Verhoeff (16), algemeen bestuurslid van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks), is samen met de leerlingen actie aan het voeren. „Natuurlijk zijn het op het vmbo niet allemaal lieverdjes”, zegt Chiel. „Maar die 65 procent van de beroepsbevolking moet een keer écht geaccepteerd worden. Zonder deze beroepsgroep bestaan er bijvoorbeeld geen loodgieters, of worden er geen huizen gebouwd.”

De demonstrerende leerlingen in Amsterdam zeggen in alle eerlijkheid Trouw niet te lezen. „Maar de Telegraaf lees ik wel,” zegt Jaldo. „En die is heel erg negatief over het vmbo.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden