Vmbo Economie / Gelukkig ook 'denkvragen'

Hèhè, dat zit erop. Gistermorgen om half elf was Cynthia Zonneveld klaar met haar laatste vak, economie, en nu kan een lange vakantie beginnen. Ook economie ging 'best goed', dus ze denkt op 12 juni haar diploma te kunnen ophalen.

Dat ze haar economie waarschijnlijk wel gehaald heeft, komt niet omdat ze het zo goed geleerd gehad. De vragen gingen namelijk helemaal niet over de stof! ,,We hadden één leerboek, maar daar werd geen enkele vraag over gesteld.''

Cynthia zit op het vmbo, de basisberoepsgerichte leerweg consumptief breed. Ze zag het meeste op tegen wiskunde, omdat ze een hekel heeft aan rekenen. Helaas bevatte ook het economie-examen veel rekenwerk.

Neem de vraag over schoolmelk, een product dat de overheid subsidieert, omdat ze de consumptie van melk belangrijk vindt. Als een kwart-literpak schoolmelk 24 eurocent kost en een literpak 62 eurocent, hoeveel kosten vier kwart-literpakken schoolmelk dan meer dan een literpak?

Gelukkig voor Cynthia waren er naast de reken- ook 'denkvragen'. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van deze subsidie? Is dat a) De prijs van schoolmelk daalt en de gevraagde totale hoeveelheid schoolmelk neemt af? Of b) De prijs daalt en de gevraagde hoeveelheid neemt toe? Of c) De prijs van de schoolmelk stijgt en de gevraagde totale hoeveelheid schoolmelk neemt af? Of d) De prijs stijgt en de gevraagde hoeveelheid neemt toe?

Twee vragen bevatten de welbekende tabellen met testresultaten uit de Consumentengids. De eerste is een vergelijkend warenonderzoek naar hamburgers, de ander naar herenfietsen. Als Joost zitcomfort en -houding erg belangrijk vindt, welke fiets kan hij dan het beste kopen? Aan hand van de bekende plusjes, minnetjes en blokjes in de tabel, denkt Cynthia dat ze hier goed uitgekomen is.

Cynthia kan nu gaan genieten van drie maanden vakantie. Op haar eerste echte vrije avond gaat ze naar de Opel club, waar haar vader lid van is. Daarna drinkt ze lekker thuis een breezer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden