Vmbo-docenten Utrecht op cursus

Driehonderd Utrechtse vmbo-leraren krijgen extra scholing. Zij moeten hun leerlingen beter klaarstomen voor het mbo.

Van onze redactie onderwijs

Vmbo-docenten uit Utrecht worden de komende jaren bijgeschoold om beter les te kunnen geven in taal, rekenen en burgerschap. Staatssecretaris Van Bijsterveldt (onderwijs) maakte gisteren bekend dat ze daarvoor 1,3 miljoen euro zal vrijmaken.

Het initiatief voor de extra scholing komt uit Utrecht zelf, vertelde gisteren de woordvoerder van de staatssecretaris. „Utrecht wil de professionaliteit van de vmbo-docenten verhogen. De staatssecretaris steunt dat.”

Directeur Bart Engbers van het Vader Rijn College, een zwarte vmbo in Utrecht, is blij met de subsidie. „Ik denk dat we de kwaliteit van ons onderwijs er zeker mee kunnen verhogen.”

Dat is nodig, stelt hij. „Wij hebben als vmbo’s in Utrecht zo onze zorgen. Het aantal leerlingen loopt terug en de kwaliteit van het onderwijs laat te wensen over. Alle leraren moeten daarom beter toegerust worden, zodat de ankervakken taal, rekenen en burgerschap er bij de leerlingen als het ware ingeheid worden.” Daarmee wordt ook de aansluiting op het mbo beter, denkt hij.

Volgens hem zal de subsidie leiden tot ’een aanval over de hele linie’. Hij bedoelt dat niet alleen de les Nederlands versterkt wordt, maar alle vakken, zodat bijvoorbeeld de woordenschat van de leerlingen toeneemt. Engbers noemt een voorbeeld dat het probleem aangeeft. In een eindexamenopgave wiskunde werd de term traptrede gebruikt. „De leerlingen hadden echt geen idee wat daarmee werd bedoeld.”

Leraren zouden, denkt hij, ook in de les techniek tijd moeten vrijmaken om eens een boek te lezen met de leerlingen. „Deze kinderen kennen geen leescultuur, maar als je bijvoorbeeld een Marokkaanse schrijver neemt, die schrijft over wat hij met drugs heeft meegemaakt, dan herkennen ze dat en wordt lezen iets heel anders.”

Het Utrechtse project wordt uitgevoerd in samenwerking met de lerarenopleiding en wordt gevolgd door Utrechtse lectoren. Juist die aspecten maakte subsidieverlening mogelijk, stelt de woordvoerder van de staatssecretaris. „De samenwerking maakt dat de lerarenopleidingen zich ook kunnen verbeteren. Dat is een van de voorwaarden waaraan een project moet voldoen om subsidie te krijgen.”

De woordvoerder sluit niet uit dat ook elders in het land vergelijkbare projecten zullen worden gehonoreerd. Maar het is niet zo dat op den duur alle vmbo-docenten in Nederland op cursus gaan, maakt hij duidelijk. Daar is niet overal behoefte aan. „De aanvraag moet uit de regio zelf komen.”

De opleiding waaraan driehonderd Utrechtse docenten deel zullen nemen, duurt maximaal drie jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden