Vmbo-docenten Utrecht gaan op cursus

Vmbo-docenten uit Utrecht worden de komende jaren bijgeschoold om beter les te geven in taal, rekenen en burgerschap. Staatssecretaris Van Bijsterveldt (onderwijs) maakte vandaag bekend daarvoor 1,3 miljoen euro vrij te maken.

Van onze redactie onderwijs

Directeur Bart Engbers van het Vader Rijn College, een zwarte vmbo in Utrecht, is blij met de subsidie. „Ik denk dat we de kwaliteit van ons onderwijs er zeker mee kunnen verhogen.”

Volgens hem zal de subsidie leiden tot 'een aanval over de hele linie'. Hij bedoelt dat niet alleen de les Nederlands versterkt wordt, maar alle vakken, zodat de woordenschat van de leerlingen vergroot wordt. Engbers noemt een voorbeeld dat het probleem aangeeft. In een eindexamenopgave wiskunde werd de term traptrede gebruikt. „De leerlingen hadden echt geen idee wat daarmee werd bedoeld.”

Leraren zouden, denkt hij, ook bijvoorbeeld in de les techniek tijd moeten vrijmaken om eens een boek te lezen met de leerlingen. „Deze kinderen kennen geen leescultuur, maar als je bijvoorbeeld een Marokkaanse schrijver neemt, die schrijft over wat hij met drugs heeft meegemaakt, dan herkennen ze dat en wordt lezen iets heel anders.”

Het Utrechtse project gebeurt in samenwerking met de lerarenopleiding en wordt gevolgd door Utrechtse lectoren. De staatssecretaris sluit niet uit dat ook elders in het land vergelijkbare projecten zullen worden gehonoreerd. Maar het is niet zo dat op den duur alle vmbo-docenten in Nederland op cursus gaan, maakt haar woordvoerder duidelijk. Daar is niet overal behoefte aan. De opleiding waaraan driehonderd Utrechtse docenten deel zullen nemen, duurt maximaal drie jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden