Vmbo blijft zorgenkindje in het onderwijs

Onderwijsinspectie: Meer zwakke opleidingen en veel onbevoegde leraren

Het mag dan beter gaan met het Nederlandse onderwijs, voor het vmbo geldt dat nog niet. Bij het vmbo-t stijgt bijvoorbeeld, tegen de trend in, het aantal zwakke opleidingen. Ook is er veel afstroom: een flink deel van de leerlingen doet examen op een lager niveau dan waarop ze begonnen. Verder zijn er veel onbevoegde leraren.

Gisteren, vlak na de presentatie van het rapport van de Onderwijsinspectie, sprak de Tweede Kamer over het vmbo. Bij Kamerleden leven zorgen om het imago van de schoolsoort, waar de helft van de kinderen naartoe gaat. "Naar de havo mag je, naar het vmbo moet je", zei Tanja Jadnanansing (PvdA).

Zij wil ook dat het voor mensen uit het bedrijfsleven eenvoudiger wordt om een bevoegdheid te halen om les te mogen geven. Nu moeten zij nog een complete lerarenopleiding afronden, terwijl voor docenten in het mbo wel een kortere route mogelijk is. Ook voor leerkrachten uit het basisonderwijs moet het mogelijk worden om via een snelle route vmbo-docent te worden.

Andere partijen blijven bezorgd om de methodes van de inspectie. Zelf constateert die dat scholen in het voortgezet onderwijs 'voorzichtiger lijken te worden met het plaatsen van leerlingen'. Die voorzichtigheid heeft de inspectie vooral aan zichzelf te danken, vinden oppositiepartijen CDA, D66 en SP. Van de normen die uitgaan van inspectiecontroles gaat een 'perverse prikkel' uit, die nadelig is voor scholieren. CDA-Kamerlid Michel Rog: "De inspectie zou moeten stoppen met het afrekenen van scholen op leerlingen die naar een lager schooltype gaan. Uit voorzorg plaatsen scholen kinderen die een hoger niveau misschien wel aankunnen daar niet." D66-Kamerlid Van Meenen ziet dat probleem ook. "Scholen die mensen kansen bieden, worden keihard afgestraft."

Ook staatssecretaris Sander Dekker wil af van het negatieve imago van het vmbo. "Het maakt mij erg kwaad als mensen doen alsof dit het afvoerputje van ons onderwijs is."

Dekker belooft dat hij met de lerarenopleidingen zal onderzoeken of het mogelijk is om voor sommige groepen snellere opleidingstrajecten te maken.

NEDERLAND 7 Meer nieuws

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden