Vluchtgarage-bewoners moeten weg, maar waarheen?

Er is te weinig ruimte in de nachtopvang van Amsterdam

De Vluchtgarage mag vandaag worden ontruimd. Maar of dat gaat gebeuren, is nog de vraag: er is te weinig ruimte in de nachtopvang van Amsterdam om alle asielzoekers uit de Vluchtgarage te kunnen opvangen. Terwijl het bestaan van die opvang voor de rechter juist reden was om de gemeente toestemming te geven de Vluchtgarage te ontruimen.

De gemeente Amsterdam heeft aan andere gemeenten in het land gevraagd of de Vluchtgarage-bewoners daar misschien onderdak kunnen krijgen. In een e-mail aan die gemeenten - het bericht is in bezit van deze krant - vraagt Amsterdam 'of de mogelijkheid binnen uw gemeente bestaat om een aantal uitgeprocedeerde asielzoekers uit Amsterdam op te nemen in een (bestaande) basisvoorziening'. Er is haast bij, schrijft de gemeente: 'Enige spoed is geboden aangezien de ontruiming van de Vluchtgarage per 8 april a.s. kan plaatsvinden'.

In de Vluchtgarage bivakkeren sinds december 2013 zo'n 120 afgewezen asielzoekers. Recht op opvang hebben ze al lang niet meer. En terug naar hun land van herkomst willen ze niet of kunnen ze niet. Daarom kraakte de groep een leegstaande parkeergarage in Amsterdam. De gemeente Amsterdam wil ze daar weg hebben. Op de plek van de garage moet een plantsoen komen. Vorige week gaf het Amsterdamse gerechtshof de gemeente gelijk: sinds een aantal maanden kunnen afgewezen asielzoekers in Amsterdam 's nachts (bed) terecht op een opvangplek waar ze bovendien een avondmaaltijd en een ontbijt (brood) krijgen en onder de douche (bad) kunnen.

Maar die zogenoemde bed-bad-brood-voorziening is dus niet groot genoeg. In de e-mail aan andere gemeenten zegt Amsterdam dat er 'mogelijk voor circa 25 tot 50 personen geen nachtopvangplaats in Amsterdam kan worden aangeboden'. Of die oproep al iets heeft opgeleverd, is nog niet duidelijk, meldde de gemeente gisteren. Evenmin kon de gemeente aangeven of de garage vandaag zal worden ontruimd.

De bbb-voorziening in Amsterdam werd ingericht nadat het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) vorig jaar oordeelde dat iedereen in het land - uitgeprocedeerd of niet - recht heeft op basisvoorzieningen als voedsel, onderdak en kleding. Hetzelfde gebeurde op allerlei andere plaatsen in het land. Gemeenten vinden dat het eigenlijk de taak van de rijksoverheid is om de opvang te bieden, en voor de kosten doen de gemeenten dan ook een beroep op het Rijk. In eerste instantie wilde toenmalig staatssecretaris Teeven daar niets van weten, maar uiteindelijk ging hij toch overstag. Binnenkort buigt het comité van ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie zich over de ECSR-uitspraak. Pas daarna wil het kabinet een definitief standpunt innemen over de door het ECSR geëiste opvang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden