Vluchten naar VS: geen laptops in handbagage

luchtvaart | Veiligheid of economische straf? Het is gissen naar de ware reden van Amerika's verbod op laptops in de handbagage.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Vanuit acht islamitische landen mogen passagiers op vluchten naar de Verenigde Staten voortaan geen laptop of tablet meer in hun handbagage meenemen. Zulke apparatuur moet in het bagageruim. Mobieltjes mogen wel op zak blijven. De nieuwe regel gaat zaterdag in en geldt voor Jordanië, Egypte, Turkije, Saudie-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Marokko en Qatar.

De maatregel is nodig voor de veiligheid, zegt de regering-Trump zonder verdere toelichting. Omroep CNN citeert daarbij een anonieme functionaris die meldt dat inlichtingendiensten bij een inval in Jemen onlangs zouden hebben ontdekt dat Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland plannen zou hebben om bommen in laptops te verstoppen.

Maar in The Washington Post reageren anonieme commentatoren sceptisch op die uitleg. Volgens hen bestaan de zorgen over laptops al veel langer. Ze betwijfelen of de dreiging ineens concreter is geworden en vinden het vreemd dat de 'riskante' laptops nog wel in het bagageruim mee mogen.

Ook de tijdelijkheid van de maatregel roept vragen op: het verbod loopt slechts tot 14 oktober, waarna een evaluatie volgt. Zijn terroristen na die datum ineens niet meer in staat om laptops vol te stouwen met explosieven?

De krant suggereert dat de regering-Trump de regel wellicht niet vanwege de veiligheid instelt, maar als een economische strafmaatregel. Drie van de getroffen vliegmaatschappijen ¿ Emirates, Etihad Airways en Qatar Airways ¿ krijgen in hun thuisland forse staatssteun, wat tot valse concurrentie leidt ten opzichte van Amerikaanse maatschappijen.

De laptopregel zou Trumps vergelding zijn. Turkije heeft er al protest tegen aangetekend vanwege het verwachte verlies aan klanten.

Het Verenigd Koninkrijk nam de Amerikaanse regel gisteren over voor zes islamitische landen. Nederland doet dat niet. Er is geen aanleiding voor, liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid weten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden