VluchtelingenWerk pleit voor coulance bij boetes

Er wordt te snel beboet, vindt Dorine Manson van VluchtelingenWerk. Ook mensen die erg hun best doen liggen er wakker van.

HARRIËT SALM en REDACTIE BINNENLAND

Boetes uitdelen aan vluchtelingen die financieel al heel krap zitten, zal hun integratie niet verder helpen, reageert directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland, de organisatie die vluchtelingen assisteert bij de inburgering.

Meer dan 500 boetes zijn er inmiddels uitgedeeld aan vluchtelingen en huwelijksmigranten die niet binnen drie jaar een inburgeringscursus haalden, blijkt uit nieuwe cijfers van DUO, het overheidsloket voor inburgeraars.

Voor de deurwaarder die de boete komt innen, zal er niet veel te halen zijn, denkt Manson. "Van een kale kip kun je niet plukken", zegt ze: "Deze vluchtelingen,die net een verblijfsvergunning en een woning in een gemeente hebben gekregen, wórden al gekort op hun uitkering. Daarmee wordt de inrichting van het huis betaald. Een boete van honderden euro's is een heel groot bedrag voor hen."

Bij verwijtbaar gedrag kan een boete een goede stok achter de deur zijn, denkt VluchtelingenWerk. "Maar mensen die wel hun best doen, liggen er nu soms wakker van. Wij zien daarom meer in positieve prikkels. En wij kennen gevallen van mensen die een boete kregen waarvan wij ons afvragen of DUO niet wat coulanter had kunnen zijn."

undefined

Gebrekkige informatie

Zo kreeg de eerste groep uit 2013, die nu beboet wordt, te maken met 'opstartproblemen'. "Onze vrijwilligers merkten net nadat die nieuwe wet was ingegaan dat vluchtelingen de weg niet vonden naar cursusaanbieders en leningen. Dat is inmiddels beter geregeld, maar gebrekkige informatie was toen echt een groot probleem."

En er zijn de afgelopen maanden wachtlijsten ontstaan voor het inburgeringsexamen. Toen in de nazomer van 2015 opeens veel meer asielzoekers dan verwacht naar Nederland kwamen, bleek de opvang daarop niet voorbereid. Inmiddels is die stroom afgezwakt en sluiten opvangplekken weer, maar vooral uit Syrië mogen veel mensen blijven. "Zij moeten dus inburgeren, en vorig jaar ontstond een verstopping. Het duurt vaak na de aanvraag nog drie maanden voor het inburgeringsexamen gedaan kan worden. Dan neemt het ook nog een maand voor de uitslag er is."

Terwijl mensen zitten te wachten op de uitslag van hun examen, krijgen ze soms al een aankondiging van een boete thuisgestuurd, stelt VluchtelingenWerk.

De meeste vluchtelingen willen graag integreren en meedoen in Nederland, is Mansons ervaring. De inburgering moet hen stimuleren en niet demotiveren. "Het is belangrijk dat bij de evaluatie van de huidige inburgeringspraktijk in 2018, zoals minister Asscher heeft aangekondigd, goed wordt gekeken in hoeverre dit boetesysteem wel stimulerend werkt voor vluchtelingen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden