VluchtelingenWerk krijgt adviesstatus bij VN

(Novum) - VluchtelingenWerk Nederland heeft een consultatieve status gekregen bij de Verenigde Naties. De organisatie wil de status gebruiken om zich ook op internationaal niveau in te zetten voor vluchtelingen. Dat laat VluchtelingenWerk dinsdag weten.

De Economische Sociale Raad van de Verenigde Naties verleent de status meestal aan niet-gouvernementele organisaties met een speciale deskundigheid die overeenkomt met de aandachtspunten van de Raad. De organisatie heeft de status enkele jaren geleden zelf aangevraagd. VluchtelingenWerk kan nu spreken op VN-bijeenkomsten over vluchtelingenproblematiek en onderwerpen daarvoor aandragen.

"Vluchtelingen dreigen nogal eens buiten de boot te vallen", licht directeur Edwin Huizing toe. "Zeker in tijden waarbij de discussie over migratie en ontwikkeling volop woedt, is het belangrijk de positie van vluchtelingen beter voor het voetlicht te brengen, juist ook op VN-niveau."

Vorig jaar hadden vijf andere Nederlandse organisaties, zoals Novib en de Nederlandse Vrouwenraad, een adviesstatus bij de VN. VluchtelingenWerk is de eerste Nederlandse vluchtelingenorganisatie die de consultatieve status verworven heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden