Vluchtelingenstroom wordt halt toegeroepen

Een drenkeling vlak voor de kust van Lampedusa wordt geredBeeld AP

Italië en Tunesië gaan samenwerken om de aanhoudende stroom vluchtelingen te stoppen. Het eiland Lampedusa, waar veel Noord-Afrikanen een heenkomen zoeken, is overvol. Een deel van de vluchtelingen dat op overvolle boten de oversteek waagt, haalt het niet en verdrinkt.

Sinds het vertrek van de Tunesische dictator Zine al-Abidine Ben Ali in januari zijn al 22.000 vluchtelingen uit Tunesië in Italië aangekomen. Italië, dat zelf in een crisis verkeert, kan de massale toestroom niet meer aan.

Woensdag ging het Italiaanse kabinet akkoord met de maatregel om vluchtelingen die nu nog in het land aankomen terug te sturen naar land van herkomst. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Roberto Maroni, en de Tunesische interim-regering tekenden dinsdagavond na een marathonoverleg in Tunis een akkoord.

Tunesië krijgt wel 250 miljoen euro aan financiële hulp, meldden Italiaanse media. Volgens minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, heeft Berlusconi ook aangeboden om microkrediet te verstrekken aan jonge Tunesiërs 'om kleine ambachtelijke commerciële activiteiten te ontwikkelen, die de zware druk van werkloosheid, nu 30 procent, kan verlichten'. Dit moet de Tunesische economie, die een flinke klap heeft gekregen door de revolutie, weer op de rails zetten.

Lampedusa
Vooral het eiland Lampedusa wordt overspoeld door Tunesiërs. Een paar dagen geleden bevonden zich nog zo'n 1200 immigranten op het eiland. Premier Berlusconi had even daarvoor nog beloofd dat de immigranten binnen een paar dagen zouden worden verscheept naar andere delen van Italië.Nieuwe vluchtelingen zouden iet meer op het eilandje worden opgevangen. 'Het hele eiland wordt hersteld in zijn normale toestand,' beweerde de premier.

De kwestie heeft de centrumrechtse coalitie van Silvio Berlusconi zwaar onder druk gezet. Een lid van de uiterst rechtse partij Lega Nord dreigde de coalitie op te blazen als de zaak niet snel wordt opgelost.

Volgens de Europese fractie van GroenLinks heeft Berlusconi geen oog voor de situatie van de vluchtelingen. 'Die leven onder erbarmelijke omstandigheden en worden nu naar elders verscheept. Wat ik wil zien is dat Europa deze mensen behoorlijk opvangt en een asielprocedure laat doorlopen,' zei Europarlementariër Judith Sargentini.


Verdronken
Niet alle vluchtelingen overleven de oversteek naar Europees land. Woensdagochtend werd bekend dat een dertien meter lange boot met daarop Afrikaanse vluchtelingen vlakbij Lampedusa is gezonken. Zeker twintig opvarenden zijn verdronken, circa 130 anderen worden nog vermist. Vermoedelijk loopt het dodental nog op.

Nadat de bemanning per satelliettelefoon alarm had geslagen, werd nog wel een grootschalige reddingsoperatie op touw gezet. De boot kapseisde en zonk echter al voordat de hulpverleners alle opvarenden in veiligheid konden brengen. Volgens de Italiaanse kustwacht was de boot twee dagen geleden vertrokken uit Zuwarah in het westen van Libië. Aan boord waren vooral gastarbeiders uit Somalië en Eritrea die het geweld in het Noord-Afrikaanse land wilden ontvluchten.

Twee andere boten die al op 22 en 25 maart uit Libië vetrokken, lijken spoorloos verdwenen. Aan boord waren vooral vluchtelingen uit Eritrea en Ethiopië, vermoedelijk zijn zij alle vierhonderd verdronken.

In de afgelopen maanden zijn bij meerdere incidenten vluchtelingen uit Noord-Afrika tijdens hun oversteek verdronken, sommigen van hen zijn door de kustwacht vlak voor het vasteland uit het water gered.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden