Vluchtelingenstroom via Italië toegenomen

Reddingswerker grapt met een kind bij een reddingsoperatie. Beeld afp
Reddingswerker grapt met een kind bij een reddingsoperatie.Beeld afp

De vluchtelingenstroom via Italië is sinds het begin van dit jaar flink toegenomen. De afgelopen dagen zouden bijna 1500 vluchtelingen, die met bootjes waren vertrokken vanuit Libië, zijn opgepikt uit zee voor de Italiaanse kust. Dat meldt de Italiaanse kustwacht.

Redactie

Sinds het begin van het jaar zijn er al 14.500 vluchtelingen in Italië aan land gekomen, bijna 43 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Afgelopen dagen zag de kustwacht opnieuw een flinke stijging. In ongeveer twaalf reddingsoperaties werden zondag 730 en maandag 752 vluchtelingen uit boten gehaald die de 300 kilometer lange oversteek tussen Libië en Italië hadden gewaagd. Onder hen waren een flink aantal vrouwen en kinderen. Het is onduidelijk welke nationaliteit de vluchtelingen hebben.

Turkse deal
Gevreesd wordt dat de deal met Turkije bijdraagt aan de toegenomen vluchtelingenstroom via Italië. Sinds vorig weekend worden vluchtelingen die aankomen in Griekenland, teruggestuurd naar Turkije om daar asiel aan te vragen.

Inmiddels zitten er ongeveer 3000 mensen vast in opvangkamp Moria op Lesbos waar de omstandigheden zo slecht zijn dat verschillende hulporganisaties zich uit protest vorige week terugtrokken. "Wij willen niet werken in een gevangenis", zei adjunct-directeur Katrien Coppens van Artsen zonder Grenzen.

Aantal vluchtelingen dat aankwam in Italië in 2015 en 2016. Beeld UNHCR
Aantal vluchtelingen dat aankwam in Italië in 2015 en 2016.Beeld UNHCR
Aantal vluchtelingen dat aankwam via Griekenland in 2015 en 2016. Beeld UNHCR
Aantal vluchtelingen dat aankwam via Griekenland in 2015 en 2016.Beeld UNHCR

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden