Vluchtelingenruzie voorbij

Sarkozy en Berlusconi: Verdrag Schengen moet hervormd

Na een conflict over Tunesische economische vluchtelingen trekken Frankrijk en Italië samen op. Ze vragen Brussel om een aanpassing van het verdrag dat in de Schengenzone vrij reizen garandeert.

De Franse president Sarkozy en de Italiaanse premier Berlusconi geloven in een Europa zonder binnengrenzen, maakten ze duidelijk na een ontmoeting gisteren in Rome. "Omdat wij willen dat Schengen blijft bestaan, willen wij dat Schengen wordt hervormd", aldus Sarkozy.

Dat betekent onder andere dat lidstaten in 'uitzonderlijke omstandigheden' weer grenscontroles mogen uitvoeren. Daarbij zou de bewaking van de buitengrenzen van de Schengenzone beter moeten, vinden Berlusconi en Sarkozy, die beiden te maken hebben met een invloedrijke anti-immigratiepartij.

Parijs kwam in aanvaring met Rome toen de Italiaanse regering 25.000 Tunesiërs een humanitair visum gaf. Daarmee konden zij tot ergernis van Frankrijk en andere lidstaten naar alle andere Schengenlanden reizen. Beide regeringsleiders benadrukten nu hun eensgezindheid. Berlusconi sprak van 'een erg, erg positieve top', Sarkozy had het over Italië als 'broederland'.

De twee lieten in het midden wanneer Schengenlanden hun grenzen precies moeten kunnen controleren. Eurocommissaris Malmström (justitie) zal hier 4 mei meer over vertellen. Uitgangspunt is dat de controles tijdelijk zijn en er sprake is van een noodsituatie. Vervolgens buigen de ministers van binnenlandse zaken van de EU zich over de definities van Malmström. Nu kunnen landen al afwijken van Schengen als de openbare orde gevaar loopt. Maar de meningen over wat een noodsituatie is, lopen uiteen. In verband met de Tunesiërs sprak Berlusconi van een tsunami, terwijl de Duitse bondskanselier Merkel helemaal niet vond dat er sprake was van een onhoudbare toestand.

Berlusconi en Sarkozy spraken ook over een Italiaanse bijdrage aan de strijd tegen Kadafi in Libië en een aantal overnames van Italiaanse bedrijven door Franse conglomeraten. Zo ging Bulgari (onder andere lederwaren) naar het Franse LVMH en wil Lactalis de Italiaanse zuivelproducent Parmalat inlijven. In Italië bestaat het idee dat het land in alle opzichten overvleugeld wordt door Frankrijk.

Dat is misschien ook de reden dat Sarkozy zijn steun toezegde aan de Italiaanse kandidaat voor het presidentschap van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. De huidige president, Jean-Claude Trichet, treedt in oktober na acht jaar af.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden